AVDIJIVKA PRED PADOM Nakon desetaka tisuća ubijenih i ranjenih, strateški bitan grad iz Donjecka nema više snage

Avdiivka

Visoki američki dužnosnici upozorili su da bi ruske snage uskoro mogle zauzeti ključni grad na istoku Ukrajine, Avdijivku, u kojem se vode najžešće borbe u posljednjih nekoliko mjeseci. Ako se to dogodi, bit će to prvi put u osam mjeseci da su Rusi zauzeli neki ukrajinski grad.

"Avdijivka je u opasnosti od pada pod kontrolu Rusije", rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby, koji je kao glavni razlog naveo činjenicu da Ukrajini nedostaje streljiva. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da će učiniti sve kako bi "spasio što više ukrajinskih života".

Ruske snage su u posljednjim danima značajno napredovale u Avdijivki, gradu koji sad nije daleko od potpunog opkoljavanja, prenosi Index.

Avdijivka, koja je potpuno razorena, smatra se važnom jer predstavlja ulaz u obližnji Donjeck, regionalnu ukrajinsku prijestolnicu koju su zauzeli proruski separatisti 2014. godine. Moskva je kasnije ilegalno proglasila aneksiju cijele te regije.

"Rusija šalje val za valom novaka, dolaze do ukrajinskih rovova"

Na brifingu održanom sinoć u Washingtonu, Kirby je rekao da bi Avdijivka mogla pasti uglavnom "jer ukrajinskim snagama na terenu ponestaje topničkog streljiva". "Rusija šalje val za valom novaka na ukrajinske položaje", rekao je.

“A budući da Kongres tek treba usvojiti dopunski prijedlog zakona, nismo bili u mogućnosti Ukrajini osigurati topničke granate koje su joj očajnički potrebne da zaustave te ruske napade. Ruske snage sada dolaze do ukrajinskih rovova u Avdiivki i počinju nadjačavati ukrajinsku obranu", rekao je Kirby.

Senat odobrio pomoć, ali...

Ranije ovog tjedna američki Senat je nakon višemjesečnog političkog prepucavanja odobrio paket inozemne pomoći od 95 milijardi dolara, koji uključuje i oko 60 milijardi dolara za Ukrajinu, ali paket još nije na snazi prije nego što prođe Zastupnički dom, gdje su mu republikanci najavili snažan otpor.

Ukrajina, naime, itekako ovisi o opskrbi oružjem iz SAD-a i drugih zapadnih saveznika kako bi se mogla nastaviti boriti protiv Rusije, znatno veće vojne sile s obiljem topničkog streljiva.

Glavni tajnik NATO-a Jen Stoltenberg upozorio je jučer da američki neuspjeh da odobri nastavak vojne pomoći Ukrajini već ima utjecaj na bojišnicu.

U svom video obraćanju kasno sinoć, ukrajinski predsjednik Zelenski je rekao: "Činimo sve što možemo kako bismo osigurali da naši ratnici imaju dovoljno svega što im je potrebno spase što je moguće više ukrajinskih života."

Zelenski danas ide u Berlin i Pariz, general priznao da se vode "žestoke bitke" u Avdijivki

Zelenski će danas posjetiti Berlin i Pariz, gdje bi trebao potpisati sigurnosne paktove s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Sličan sporazum o sigurnosnoj suradnji potpisan je između Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva u siječnju.

Ukrajinski general Oleksandr Tarnavski priznao je kasno sinoć da se u Avdijivki vode "žestoke bitke". "Cijenimo svaki komad ukrajinske zemlje, ali najveća vrijednost i prioritet za nas je očuvanje života ukrajinskog vojnika", rekao je.

"Prisiljeni smo povući se s nekih položaja"

Ranije jučer je ukrajinski vojni glasnogovornik Dmitro Lihovij priznao da su ukrajinske snage u Avdijivki "prisiljene povući se na taktički bolje položaje, što znači da su na nekim lokacijama napustile svoje položaje".

Neki ukrajinski vojnici privatno su priznali da bi grad mogao pasti u bilo kojem trenutku.

"Trenutno imamo dvije granate, ali nemamo (eksplozivnih) punjenja za njih... tako da ih ne možemo ispaliti", rekao je za BBC ranije ovog tjedna ukrajinski vojnik Oleksij, jedan od branitelja Avdijivke. Sugerirao je da su nestašice streljiva općeraširene i da su imale dramatičan utjecaj na borbe u razorenom gradu.

"Osjećamo veliku odgovornost za naše dečke koji se trenutno bore u gradu, naoružani samo jurišnim puškama", dodao je.

I novi šef ukrajinske vojske priznao da je situacija "teška"

Novoimenovani vrhovni zapovjednik Ukrajine, Oleksandr Sirski, posjetio je bojišnicu u području Avdijivke ovaj tjedan, priznajući da je tamošnja situacija "teška". Rekao je da ruska vojska nije "brojala gubitke" te da je koristila svoje vojnike kao topovsko meso.

Kijev kaže da je elitna ukrajinska brigada sada poslana u Avdijivku i da su na položaj raspoređene rezervne topničke postrojbe. Prema neprovjerenim informacijama koje su jučer proširili ruski vojni blogeri, ključni ukrajinski obrambeni položaj u južnoj Avdijivki - poznat kao Zenit - sada je pod kontrolom ruskih snaga.