AUTO-KRIMINAL Mostarac optužen za krađu vozila i prodaju u dijelovima

autodijelovi automehaničar
Ilustracija/Pexels

U okviru predmeta kodnog naziva 'Volan' podignuta je optužnica protiv dvije osobe zbog organiziranog auto-kriminala.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv državljanina BiH Ivana Jovanovića (rođen 1982. u Priboju, Srbija) i Joze Cigića, (rođen 1982. u Mostaru), ranije osuđivanog državljanina BiH i Republike Hrvatske, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.
 
Optuženi se terete da su kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, sudjelovali: optuženi Jovanović Ivan u preuzimanju otuđenih vozila na području BiH u najmanje četiri navrata, skrivanju vozila na pripremljenim skrivenim lokacijama kao i krijumčarenju ilegalno preko državne granice i primopredaji vozila na teritoriju Srbije, a optuženi Jozo Cigić u otuđenju motornih vozila, skrivanju, rastavljanju i prodaji u dijelovima.
 
Tijekom istrage prikupljeni su dokazi da su optuženi djelovali po točno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama tzv. “auto-mafije“.
 
Optuženi se terete da su kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, optuženi Jovanović pomogao u učinjenju kaznenog djela teške krađe, na način da je prikrio tragove kaznenog djela i predmete pribavljene kaznenim djelom, a optuženi Cigić obijanjem, provaljivanjem i drugim savladavanjem većih prepreka da dođe do stvari iz zatvorenih prostora, tuđu stvar oduzeo drugome, čime su počinili kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelom teška krađa.
 
U optužnici je detaljno opisano izvršenje krađa automobila i ostalih nezakonitih radnji u 9 pojedinačnih slučajeva koji se stavljaju na teret optuženima. 
 
Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 21 svjedoka i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Za njima bila raspisana potjernica

Prvobitna optužnica u predmetu "Volan" nije obuhvatila ove optužene, iz razloga što nisu bili dostupni nadležnim organima i za istima je bila raspisana potjernica od strane Suda BiH. Nakon što su osumnjičeni postali dostupni, te izručeni Tužiteljstvu BiH stvoreni su procesni uvjeti za podizanje optužnice.
 
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu potvrdio.