FOTO  ANĐELKO OSTAO SAM Devedesetka i Pomak bojkotirali HNS, a HRS ne dolazi od ranije

Hrvatski narodni sabor sjednica

Nakon što je zbog Južne interkonekcije zaratio s američkom administracijom Dragan Čović za danas je sazvao zajedničku proširenu sjednicu Hrvatskog narodnog sabora, kako bi se njime zaogrnuo.

Međutim, na sjednicu nisu došli ni Pomak, a ni Devedesetka, dok HRS-a svejedno nema, pa se čini da je Dragan Čović zvani Anđelko ostao sam, a Hrvatski mu narodni sabor postao nelegitiman, budući da izuzevši HDZ-a BiH, nema hrvatskih stranaka koje imaju izborni legitimitet i sudjeluju u radu vlasti na svim razinama. 

Dragan Čović ozbiljno je naljutio američku administraciju, odnose s njime zahladila je i Hrvatska, s čijim se predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem već neko vrijeme nije uslikao, a u petak je na konferenciji za tisak, na komentare da je sve bliži crnoj listi, govorio da je on za bijelu – anđeosku listu. 

Čović, ako je suditi po zadnjim aktivnostima visokih američkih dužnosnika, opasno hoda po rubu sankcija, i mogao bi se pridružiti crnolisnima. 

Glavni predmet prijepora je Južna plinska interkonekcija, koja bi BiH spajala s Hrvatskom i preko nje s Europskom unijom. Plinovod bi polazio od Zagvozda u Hrvatskoj, išao preko Posušja, Tomislavgrada, Šuice, Kupresa, Bugojna, Novog Travnika i Travnika s odvojkom za Mostar. 

Amerikanci, kojima je prioritetno u ovom projektu da se smanji ovisnost od ruskog plina u BiH, žele da BH Gas, tvrtka sa sjedištem u Sarajevu preuzme ovaj projekt, dok je ideja Čovića i ostatka HDZ-a, da osnuju novu tvrtku koja bi imala sjedište u Mostaru. Zvala bi se Gospodarsko društvo za proizvodnju i transport plina “Južna plinska interkonekcija” d. o. o. 

Današnja sjednica mogla bi se komotno zvati sjednicom HDZ-a BiH, no dvije iznimke isto onemogućavaju. Na HNS je, kako se vidi na fotografijama, stigao predsjednik HSP-a Nikola Raguž, koji je HDZ-u BiH sve bliži, te Pero Previšić ispred Čapljinske narodne stranke, koji HDZ-u nije blizak, no namjera mu je da očita bukvicu, pa je došao s pripremljenim govorom. Zahvaljujući ovom dvojcu može se nazvati sjednicom HNS-a u pokušaju. 

Uskoro opširnije. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.