AKCIJA TRANSPORTER Poznata imena optuženih za krijumčarenje droge iz Južne Amerike

Akcija Transporter
MUP RS

Postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, nakon ispitivanja osumnjičenih uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za četvoricu osumnjičenih koji su uhićeni u akciji policije MUP-a RS, po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Sud Bosne i Hercegovine je danas, u predmetu "Bojan Cvijetić i drugi" prihvatio prijedlog Tužiteljstva Bosne i Hercegovine od 20.6.2023. i donio rješenje kojim je prema osumnjičenima Harisu Hodžiću, Davorinu Popoviću, Eldinu Hažbiću i Goranu Stojisavljeviću određena mjera pritvora, koja po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana oduzimanja slobode, tj. do 19.7.2023. godine, ili do nove odluke Suda.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora predložen je za osumnjičene:

Harisa Hodžića, rođenog 1983. godine u Travniku,
Davorina Popovića, rođenog 1980. godine u Travniku,
Eldina Hažbića, rođenog 1988. godine u Sarajevu, i
Gorana Stojisavljevića, rođenog 1972. godine u Virovitici, Republika Hrvatska.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bijega, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike ili ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal u vezi sa kaznenim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.te nedozvoljeno skladištenje robe.

Osumnjičeni koji su uhapšeni pod istragom su i terete se da su duži vremenski period vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašten promet opojnih droga i cigareta na područje BiH i zemalja regije, prenosi Klix

Kako je priopćeno iz Tužiteljstvaa BiH, opojnu drogu "cannabis sativa L" i krijumčarene cigarete su nabavljali sa područja Albanije i Crne Gore, dok su opojnu drogu "kokain" nabavljali sa područja Nizozemske, Belgije, Češke, prethodno krijumčarenu iz Južne Amerike te vršili dalju preprodaju na teritoriji BiH i zemalja EU i na taj način stekli veću novčanu ili neku drugu korist za sebe.

U ovom predmetu Tužiteljstvo BiH je ostvarilo suradnju sa institucijom Europola, kao i partnerskim institucijama iz više zemalja regije i EU, a u okviru opširne istrage protiv osumnjičenih za organizirani međunarodni kriminal, neovlašten promet opojnih droga i druga kaznena djela.

Na ročištu, koje će biti održano u Sudu BiH, postupajući tužitelj detaljno će obrazložiti prijedlog za određivanje mjere pritvora.