AKCIJA SQUARE Pali odvjetnici, notari i najmanje jedan političar

SIPA
Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas, u sklopu operativne akcije „Square“, na području Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada i dalje provode  pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari  kao i privremeno oduzimanje dokumentacije na više od 40 lokacija.

Navedene aktivnosti se poduzimaju zbog postojanja osnovane sumnje da je na području Sarajeva, u vremenskom periodu od 2009. godine do danas određena  organizirana grupa ljudi, radi stjecanja protupravne imovinske koristi, poduzimala nezakonite radnje zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju  na način da je falsificirala vlasništvo nad zemljištem, prometovala većim brojem nekretnina kojima se na području Kantona Sarajevo, u skladu sa važećim zakonskim propisima nije moglo prometovati, čime su stekli veliku protupravnu imovinsku korist.

Navedene radnje su od strane članova grupe realizirane uz pomoć i uključivanje nekoliko odvjetnika i notara na osnovu čega su vršeni upisi nad vlasništvom drugih osoba koje nisu stvarni vlasnici i takve su preprodavali trećim osobama.

Do sada je blokirana i privremeno oduzeta veća količina novca piše u izvješću Državne agencije za istrage i zaštitu.