AKCIJA SIPA-e Zbog ratnih zločina na području Hercegovine uhićeno osam osoba

SIPA kombi
Ilustracija/Hercegovina.info

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u četvrtak ujutro, od ranih jutarnjih sati, realiziraju operativnu akciju na području Nevesinja, Gacka, Trebinja, Banje Luke i Sarajeva.

Akcija se provodi zbog postojanja osnovane sumnje da su tijekom 1992. godine na području Nevesinja i Mostara počinjeni ratni zločini. 

U okviru akcije uhićeno je osam osoba, koje će, nakon kriminalističko-tehničke obrade u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, biti predana postupajućem tužitelju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na dalje postupanje, priopćeno je iz SIPA-e.

Navedeni osumnjičeni nekadašnji su zapovjednici i pripadnici vojske Republike Srpske (VRS), a osumnjičeni su za zločine nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja.

Zločini se odnose na ubojstvo oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, na lokaciju u mjestu Zijemlje, među kojima više desetaka žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece među kojima i djece starosti od 15 dana do dvije godine života.

U počinjenom zločinu, ubijene su gotovo cjelokupne obitelji Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve.

Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga. U okviru rada na predmetu Tužiteljstvo BiH ostvarilo je dobru i intenzivnu suradnju sa SIPA BiH i OSA BiH, navedeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.