28 GODINA OD PAKLA NA ZEMLJI Danas komemoracija i ukop žrtava u Srebrenici, najmlađi imao 15 godina kad je ubijen

Srebrenica

U Memorijalnom centru u Potočarima održava se komemoracija, nakon koje će uslijediti dženaza i ukop 30 žrtava genocida u Srebrenici, najtežeg zločina počinjenog u Europi od Drugog svjetskog rata, u kojem su snage Vojske Republike Srpske u nekoliko dana ubile 8.372 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti. 

Schmidt: Oni koji negiraju genocid gdje god da žive i borave čine kazneno djelo

"Danas je dan žalosti i mi moramo nastaviti raditi da oni koji su preživjeli genocid ostvare svoja prava i da se osjećaju zaštićeno", rekao je danas visoki predstavnik Christian Schmidt u Potočarima, gdje nazoči obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici, prenosi BHRT.

"Moramo intenzivirati napore u borbi protiv onih koji negiraju genocide. Veoma sam sretan što imamo podršku Njemačke i što je glavni tužitelj iz Bavarske ovdje koji će govoriti o negiranju genocida ili kako mi to u Njemačkoj zovemo negiranje holokausta i o govoru mržnje te kako to spriječiti", rekao je on.

Schmidt je poslao poruku političarima u Republici Srpskoj koji i dalje negiraju genocid u Srebrenici.

"Oni koji negiraju genocid gdje god da žive i borave čine kazneno djelo jer izmjene zakona koje je prije dvije godine donio moj prethodnik Valentin Inzko rigidan i jasno prepisuje da je negiranje genocida kazneno djelo. Ne zaboravite da je ovo zakon koji se odnosi za cijelu Bosnu i Hercegovinu", poručio je Šmit.

Fejzić: 11. srpnja je datum koji govori sam za sebe

"Istina je uvijek prosta. Pravda je uvijek čista. Dovoljno je kazati 11. srpanj. U našim srcima i pamćenju, Dan sjećanja na genocid nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica zapisan je crnim slovima i tu ostaje zauvijek", rекао је u svom obraćanju predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje 28. godišnjice genocida u Srebrenici Hamdija Fejzić.

Nakon obraćanja, predviđeno je odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida na Memorijalni kamen.

A nakon toga je predviđen vjerski program, te će biti obavljen dženaza-namaz šehidima genocida i ukop.

U vjerskom dijelu programa predviđeno je učenje sure Ja-Sin, izvođenje ilahije Šehidi i Inferna.

Potom će biti klanjani podne i ikindija namaz, a onda i dženaza namaz šehidima genocida, koju će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Nakon prigodnog obraćanja i Dove šehidima, tabuti s posmrtnim ostacima bit će izneseni od Musalle do mezarja gdje će biti obavljen ukop i zajedničko učenje na kaburu i dova. 

Na 28. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra, danas će biti ukopano 30 žrtava: Alić (Omer) Džemail, rođen 1962., Aljić (Zildžija) Mevlid, rođen 1957., Avdić (Mujo) Halil, rođen 1975., Džanić (Tajib) Esad, rođen 1968., Đozić (Edhem) Semir, rođen 1977., Esmić (Meho) Mujo, rođen 1940., Garaljević (Mehmed) Sakib; rođen 1971., Gerović (Mahmut) Mehmed, rođen 1945., Halilović (Ahmet) Ahmedin, rođen 1976., Hodžić (Ismet) Senid, rođen 1975., Ibrahimović (Abid) Sabid, rođen 1974., Ibrahimović (Haso) Hasib, rođen 1946., Ibrić (Šemso) Šaban, rođen 1935., Jahić (Huso) Ređo, rođen 1935., Klempić (Alija) Esed, rođen 1979., Lemeš (Avdija) Zuhdija, rođen 1949., Mehinović (Ibro) Idriz, rođen 1950., Mekanić (Junuz) Mustafa, rođen 1979., Mujanović (Šećan) Vejsil, rođen 1943., Mujanović (Vejsil) Hasib, rođen 1965., Mujić (Idriz) Himzo, rođen 1959., Muminović (Mumin) Nezir, rođen 1930., Musić (Demir) Bekir, rođen 1972., Riđić (Šaćir) Ekber, rođen 1972., Salčinović (Turabija) Elvir, rođen 1980., Selimović (Bajro) Sabahudin, rođen 1964., Selimović (Ševko) Nisad, rođen 1976., Smajlović (Omer) Hasan, rođen 1959., Tabaković (Hajro) Rifet, rođen 1966., Zukić (Ibrahim) Husein, rođen 1932.

Među 30 osoba koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. srpnja četiri su maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Elvir Salčinović, dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen. Pogubljen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine.

Identificiran je 2011. godine. Konačan smiraj naći će uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. odnosno 2011. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Nezir Muminović, koji je u trenutku kada je ubijen imao 65 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su još 2007. godine na području Kamenice.