A TEK SE KRENULO Sutra štrajk upozorenja u srednjim školama u ŽZH, odlučuje se i o generalnom

Srednja strukovna škola Široki Brijeg
Ilija Ćavar

Iako su učenici u školske klupe u Zapadnohercegovačkoj županiji sjeli tek jučer, već sutra će jedan sat biti slobodni, s obzirom da će se u srednjim školama u toj županiji održati jednosatni štrajk upozorenja prosvjetnih djelatnika, potvrdila je danas za Hercegovina.info predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH Jasminka Petric.

Štrajk će biti održan treći nastavni sat u obje smjene.

"To će vjerojatno biti ujedno uvod u generalni štrajk iako ne mogu unaprijed govoriti kakva će odluka biti donesena večeras na sjednica Skupštine Sindikata u Grudama. Razlog štrajku je nepotpisivanje kolektivnog ugovora. Svi smo svjedoci koliko je trajao prošli štrajk, a mi do danas nemamo kolektivni ugovor. Mijenjano je puno toga od onoga što smo dogovorili", kaže Petric.

"Nama koeficijenti jesu povećani za 10 posto. U međuvremenu inflacija je ovakva kakva jest, ali što se toga tiče svi mučimo istu muku. Mi nemamo kolektivni ugovor koji je trebao biti potpisan do 1. ožujka, a od tada je evo prošlo pola godine".

"Ako Skupština donese odluku o generalnom štrajku mi pokrećemo proceduru za njega. No, mi se najiskrenije nadamo da do njega neće doći i da ćemo se dogovoriti, iako mi s Vladom i ministarstvom nemamo apsolutno nikakvu komunikaciju", zaključila je Petric.

Sjednica Skupštine Sindikata bit će održana večeras od 19:30 sati u Grudama.

Podsjetimo, generalni štrajk u srednjim školama u ŽZH prošle godine trajao je 23 dana.