LEGENDA TAJLANDSKOG BOKSA DOLAZI U MOSTAR Međunarodni Muay thai seminar za trenere i suce održava se u rujnu

tajlandski boks,reflex,Mostar,Muay Thai

Četverodnevni Internacionalni seminar tajlandskog boksa bit će održan u Mostaru u dvorani Sportskog društva Reflex od 14. do 17. rujna 2023. godine u organizaciji Saveza Tajlandskog boxa BiH i Muay Thai kluba Reflex Mostar.

Izvršni organizator i trener kluba Reflex Mostar, Enko Alić predstavio je detalje predstojećeg seminara.

“Izuzetna mi je čast što je naš klub odnosno naš grad Mostar dobio povjerenje za organizaciju ovako velikog projekta, gdje će se, po prvi put u našoj državi, održati međunarodni službeni seminar, a sve certifikate će verificirati Savez tajlandskog boksa Bosne i Hercegovine. Ovim putem se zahvaljujem predsjedniku Saveza tajlandskog boksa BiH Anti Šimoviću, te Skupštini Saveza, koja je izabrala grad Mostar kao  domaćina ovog seminara", a naš klub Reflex kao izvršnog organizatora,kazao je Alić.

Seminar će biti podijeljen na dva dijela

Prva dva dana, odnosno 14. 9. i 15.9. održati će se seminar za suce. Svi suci će biti verificirani od strane Saveza tajlandskog boksa BiH. Voditelj seminara za suce je proslavljeni sudac borilačkih sportova Miljenko Kutleša.

Drugi dio seminara, 16. 9. i 17. 9. , je namijenjen borcima i trenerima. Savez će na seminaru izdati licence za trenere, te će iste verificirati, a borci će imati priliku da nauče mnogo toga od jednog od najboljih boraca tajlandskog boksa u svijetu.  


Tajlandski boks, iako star preko 1000 godina,a sve ovo vrijeme nije bio u strategiji sporta BiH, do ove godine. Na našu sreću i ta nepravda je na kraju ispravljena. Olimpijski komitet BiH je na redovnoj generalnoj skupštini u travnju ove godine je uvrstio Savez tajlandskog boksa BiH u svoje članstvo. Savez je također registriran u ministarstvu civilnih poslova BiH, kao krovni strukovni Savez, te ministarstvu pravde BiH, kao krovni Savez.

Ante Šimović, predsjednik Saveza tajlandskog boxa Bosne i Hercegovine istakao je da je ovo povijesni trenutak i prvi službeni seminar u organizaciji Saveza u našoj državi.
“Sljedeći korak nakon učlanjenja u Olimpijski Komitet BiH jeste da osposobimo i proizvedemo naše kadrove. Trenere i suce. Nakon toga, cilj saveza je učlanjenje u svjetsku Muay Thai organizaciju IFMA sa sjedištem u Bankoku.
Ovo je povijesni trenutak, prvi seminar ovakve vrste u Bosni i Hercegovini. Radi toga u Mostar dovodimo legendu ovog sporta.
Šesterostruki prvak svijeta i legenda Muay Thai sporta u svijetu Sak Kaoponlek bit će voditelj seminara za borce i trenere.
Kaoponlek u svojoj karijeri ima 380 borbi od kojih 340 pobjeda, 180 borbi je završio nokautom.
Vjerujem da će tajlanđanin obaviti odličan posao u edukaciji naših boraca i trenera, te da će to biti veliki početak masovnosti ovog sporta, što on već odavno zaslužuje.
Očekujemo punu podršku pravnih subjekata na svim nivoima i instancama kako bi mogli ispoštovati zahtjevnu organizaciju ovako velikog projekta”, istakao je Šimović.
„Budite i vi dio ovog projekta, pomozmo da tajlandski boks dobije zasluženo mjesto u Bosni i Hercegovini“ , za kraj poručuju organizatori.