VAR APLIKACIJA U PRIPREMI Gledatelji na stadionu moći će na svojim telefonima pregledavati sporne situacije

Var provjera

Aplikacija za mobilne telefone za gledatelje njemačkih stadiona da vide odluke video asistenta za pregled (VAR) mogla bi biti dostupna. I to “najranije tijekom druge polovice sezone”, rekao je u utorak voditelj projekta.

Navijači na stadionima dugo su se žalili da ih drže u mraku o odlukama VAR-a. Televizijski gledatelji mogu vidjeti sve što službenici gledaju, ali na stadionima obično postoji samo veliki ekran na kojem se objavljuju odluke i malo više. Neki nemaju ni to.

“Slažemo se da aplikacija za gledatelje na stadionu može biti alat. Faza ideje za to je završena, sada smo u fazi planiranja i pitamo se kako implementacija može uspjeti”, bivši sudac Jochen Drees, koji sada radi za Njemački nogometni savez (DFB), rekao je za dpa u utorak.

“Zlatni standard jednostavno bi trebao biti da posjetitelji stadiona i TV gledatelji vide iste slike tijekom VAR situacija. Navijač na tribinama trebao bi biti na istoj razini kao i TV gledatelj.”

Drees kaže da još treba razjasniti niz pitanja koja bi mogla odgoditi aplikaciju, poput ograničenja medijskih prava. Također želi da iste slike budu na velikim ekranima kao i aplikacija kako nitko ne bi propustio i kako fanovi ne bi provodili previše vremena na svojim telefonima. Drugi njemački plan u pripremi je ideja da se po ugledu na engleski objavi verbalna komunikacija između sudaca i video asistenata, piše Seebiz

“Optimist sam da bi se ova inovacija mogla koristiti prije kraja ove sezone. Relativno smo daleko odmakli u razmišljanju o sadržaju”, rekao je, priznajući da još uvijek treba riješiti pitanja privatnosti.