Slaven Bilić postao novi trener West Hama i odmah podijelio navijače

bilic hrvatska vatreni, hrvatska bilic, bilic hrvatska vatreni, hrvatska bilic, Luka Modrić, Slaven Bilić, bilic hrvatska vatreni, Slaven Bilić, Slaven Bilić, Vatreni, Hrvatska, Slaven Bilić, West Ham United, Slaven Bilić, Liverpool, West Ham United
Hrvatski strateg je nakon dvije godine napustio Tursku gdje je bio glavni strateg Bešiktaša i s kojim je dvaput završio treći te je također igrao i osminu Europske lige.

Hrvat se tako vratio kao 15. trener u 120-godišnjoj povijesti kluba za koji je kao igrač u 18 mjeseci nastupao 54 puta. Ugovor je potpisan na tri godine, a u njemu također stoji i klauzula u kojoj Bilić neće dobiti otpremninu u slučaju da 'čekićari' ispadnu iz lige.

Bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić i karizmatični trener Marseillea Argentinac Marcelo Bielsa bili su glavni kandidati za trenersku klupu West Hama, a vlasnici kluba David Sullivan i David Gold na kraju su se odlučili za hrvatskog stručnjaka.

- Sretan sam što sam se vratio u West Ham. Premier liga je jedna od najboljih liga na svijetu i za mene je ovo velik izazov. West Ham je uvijek bio poseban klub za mene. Isto kao i Bešiktaš kojeg sam napustio. To su kultni klubovi. Ovdje je bilo prekrasno igrati, osjećam se kao kod kuće. Ovo je velika čast, ali i odgovornost, nadam se da ću dokazati upravi kako je učinila pravi potez kada me je postavila za prvog trenera. Navijačima poručujem kako ću učiniti sve da ovaj klub ostvaruje vrhunske rezultate - kazao je Bilić.

West Ham će iduće sezone igrati u kvalifikacijama Europske lige, i tako je izborio Europu prvi put u posljednjih devet godina. West Ham je ove sezone završio na 12. mjestu Premiershipa, ali je Europu osigurao osvojivši prvo mjesto na ljestvici 'Fair-playa' Premiershipa ispred Liverpoola, Manchester Cityja, Evertona i Burnleyja.

Imenovanje Bilića za trenera West Hama pokrenula je lavinu komentara u kojem su navijači različitih mišljenja. Neki smatraju kako mu treba dati prliku dok su drugi razočarani izborom.


Facebook komentari navijača West Hama

- Ako mislite da je Bilić pravi izbor, prevarili ste se. Ovaj tip nije osvojio ništa, imat ćemo velikih problema iduće sezone. Hvala što se učinili povijesnu pogrešku.

- Trener svjetske klase? Što je to Hrvatska osvojila? Nikad nisu osvojili niti Europsko niti Svjetsko prvenstvo. Znači u Premier ligu smo doveli trenera koji nema apsolutno nikakvog iskustva. Ovako smo mogli zadržati i Allardycea.

- Ovo je velik korak unazad.

- Ako ništa drugo možemo se radovati činjenici kako ćemo u iduće dvije godine imati najveći i najljepši stadion u drugoj ligi.

- Dajte čovjeku priliku. Tek je sjeo na klupu, a već ga pljujete.

- Nisam siguran kako je ovo najbolji izbor, ali nadam se da će pokazati kako sam u krivu, uz njega sam 100%.

 

IGRAČKA KARIJERA SLAVENA BILIĆA

(klub, godina, nastupi, golovi)

Hajduk Split 1988-93 - 109 (13)

Primorac (posudba) 1988 - 13 (1)

Šibenik (posudba) 1988-89 - 33 (7)

Karlsruher SC 1993-96 - 54 (5)

West Ham 1996-97 - 48 (2)

Everton 1997-00 - 28 (0)

Hajduk Split 2000-01 - 9 (0)

TRENERSKA KARIJERA SLAVENA BILIĆA

Hajduk Split 2001-2002

Hrvatska U21 2004-2006

Hrvatska 2006-2012

Lokomotiv Moskva 2012-2013

Bešiktaš 2013-2015

sportske.jutarnji.hr