PRAVO BOGATSTVO Čapljinac pred transferom karijere

Josip Šutalo
Ante Čizmić/CROPIX

Hrvatski reprezentativac Josip Šutalo nakon uzvratne utakmice AEK-a i Dinama u Ateni, 19. kolovoza, odlazi u Ajax u transferu ukupno vrijednom 22 milijuna eura. Dinamo će na ime prodaje svoje skupocjene zvijezde utržiti 20 milijuna eura, a ostala 2 trebao bi dobiti kroz realne bonuse. To je informacija koju smo jučer dobili iz vrlo povjerljivih izvora.

Naravno, posao još nije zaključen, kad je ‘novi‘ Dinamo u pitanju, uvijek treba ostaviti neki upitnik, neki zarez umjesto točke, ali idemo kazati da je transfer Šutala u legendarni nizozemski klub pred realizacijom, da se radi samo o detaljima. Tako nešto se moglo i očekivati iako je Modri klub dva puta odbijao ponude Ajaxa za Šutala, javljaju Sportske novosti.

Zapravo čekalo se da Josip odigra utakmice s AEK-om. Pisalo se i da Dinamo za Šutala traži 25 milijuna eura, ali to očito nije bilo tako, ili su u Maksimiru shvatili da tu cifru ipak ne mogu dobiti. Šutala se proteklih tjedana povezivalo s Fiorentinom, Napolijem, Bayer Leverkusenom i Nottingham Forestom, ali na kraju će očigledno ipak u Ajax.

Ali navijači i svi ljubitelji plave boje u ovim kaotičnim i turbulentnim vremenima mogu biti mirni barem kad se radi o utakmicama s AEKO-om. i Dominik Livaković, Luka Ivanušec, Bruno Petković i već spomenuti Josip Šutalo igrati će uzvratni susret s AEK-om u Ateni 19. kolovoza. Takva informacija stigla je iz maksimirskih odaja. To se uostalom i očekivalo.

Bilo bi suludo, pa čak i neka vrsta sabotaže da ‘velika četvorka‘ napusti modri klub nakon prve utakmice koja će se igrati u Maksimiru 15. kolovoza. To je bila opcija, međutim, nemili događaji u Ateni zbrisali su je s lica zemlje. Logično, radi se samo o četiri dana, to je jasno i budućim kupcima. Hoće li ostali trojac osim Šutala biti na raspolaganju Bišćanu za slijedeće Dinamove europske utakmice, zavisno od rezultata utakmica s AEK-om u doigravanju za Ligu prvaka, odnosno za Europsku ligu?

U Maksimiru ne znaju odgovor na to pitanje. Jer mogući kupci baš ne mogu unedogled ostavljati svoje moguće akvizicije u plavom dresu. To je jasno i ljudima u Dinamu. Dakle, eventualno protiv Royal Antwerpa ili pobjednika sudara Kopenhagena i praške Sparte, sasvim je moguće da Dinamo ostane bez još kojeg igrača osim Šutala.

Kad se radi o tim transferima, ponoviti ćemo da Livaković ima konkretnu ponudu Fenerbahčeca, Ivanušec Feyenoorda. S tim da u plavom domu očekuju da će se ovih dana javiti i neki drugi europski klubovi. Trabzonspor je nešto sitno povećao ponudu za Brunu Petkovića, vrti se cifra od oko 4 milijuna eura, ali kako smo obaviješteni, Dinamo uopće ne razmatra tu ponudu. Ono što je važno napomenuti u ovoj priči jest da Uprava Modrih želi zaštiti trenera Igora Bišćana.

Jer sasvim je jasno da zapravo ne postoji mogućnost da se nadomjeste svi ovi spomenuti igrači koji su pred odlaskom. Tako da je modri klub u nezgodnoj poziciji. Teško je sve te vedete zadržati, a nemoguće ih je nadomjestiti. O svemu će konačnu odluku donijeti klupska Uprava. Uz dodatak da Uprava nije jedinstvena kad se radi o možebitnom odlasku Luke Ivanušeca. Dio Uprave smatra ga prebitnim igračem i nije voljan pustiti ga. Koliko saznajemo, konačnu riječ trebala bi dati predsjednica Vlatka Peras, a ona je prema našim saznanjima - protiv odlaska Ivanušeca!

Logično drži da će Dinamo napuniti blagajnu odlaskom Šutala, biti će i novaca od prodaje Gvardiola, Kovačića i Brozovića, tako da ovog trenutka nema nikakve potrebe prodavati Ivanušeca koji je zaista igrač čiji odlazak bi najviše naškodio Dinamu. Ivanušec još ima trogodišnji ugovor s Modrima, ono što se može dogoditi jest da mu se poveća godišnja plaća. kao što se svojevremeno dogodio s Mislavom Oršićem.

Lome se i koplja oko Livakovića, jer ponuda Fenerbahčea ne iznosi 10 milijuna eura kolika je njegova izlazna klauzula. Ponuda iznosi 8 milijuna eura plus 2 u bonusima... To jest 10, ali ipak ‘samo‘ uz bonuse. Baš nas zanima kako će na kraju okončati ta priča, hoće li Ivanušec i Livaković nakon svega ipak ostati u plavom domu ili će na kraju ipak ‘zapaliti‘. Čini se da će na koncu Ivanušec gotovo sigurno ostati...

Po našim izvorima, danas bi se trebao održati sastanak predsjednice Uprave Vlatke Peras i prvog čovjeka Lokomotive Božidara Šikića oko transfera Luke Stojkovića i Lukasa Kačavende. Ono što nije dobro za pregovore je informacija koju smo jučer dobili. Šikić je odbio ponudu Dinama od 5 milijuna eura za tu dvojicu igrača! Traži više, koliko više, ne znamo, jer kažu nam izvori, to ulazi u onu ladicu ‘poslovne tajne‘. Ta sapunica oko tog dvojca već predugo traje, ali sad konačno znamo i zašto. Makar se moglo i pretpostaviti, novac je uvijek u igri.