ODLUKA UEFA-e ZA LIGU PRVAKA Nema više izvlačenja kuglica

HŠK Zrinjski ždrijeb

UEFA prisiljena gotovo pa potpuno "kompjuterizirati" ždrijeb Lige prvaka. Naime, najveće svjetsko klupsko natjecanje će se od sljedeće sezone igrati u proširenom izdanju s 36 klubova, ali bez skupina. Svi klubovi će biti na jednoj tablici kao u ligaškom modelu.

Svaka će ekipa igrati osam utakmica, četiri kod kuće i četiri u gostima. Što se ždrijeba tiče, sastojat će se od četiri pota s devet klubova u svakom, a potovi se određuju prema petogodišnjem UEFA-inom koeficijentu klubova. Svaki klub će igrati protiv dva kluba iz svakog pota.

Najveća promjena oko ždrijeba će se dogoditi u samom postupku ždrijeba. Naime, tradicionalni način izvlačenja kuglica za svaki klub i svaku poziciju u skupini ovdje nije opcija jer UEFA procjenjuje da bi takav ždrijeb trajao oko četiri sata i sastojao se od oko 900 kuglica, prenosi Index.

Računalo će odlučiti skoro sve

Klubovi neće moći igrati protiv drugih klubova iz svojih država, osim ako se dogodi takva situacija da zbog koeficijenta u jednom potu bude previše klubova iz iste države pa ta opcija bude neizbježna. To bi moglo utjecati samo na države koje imaju četiri ili više klubova u europskim natjecanjima, dakle na prvih pet liga po UEFA-inom koeficijentu.

Jasno je, dakle, da će jedini dio ždrijeba koji će se vršiti manualno, odnosno izvlačenjem kuglice, biti onaj kada će se izvlačiti ona momčad kojoj se moraju odrediti protivnici. Recimo da je prvi pot Lige prvaka u hipotetskoj situaciji sljedeći: Manchester City, Sevilla, Barcelona, Napoli, Bayern, PSG, Benfica, Feyenoord, Real Madrid.

UEFA će izvući jedan od tih klubova, a računalo će onda odraditi ostatak posla i odrediti osam protivnika s kojima će taj klub odmjeriti snage te odrediti koje će utakmice klub igrati kod kuće, a koje u gostima.

Također, potvrđeno je da će biti dva ždrijeba u nokaut-fazi. Prvi na kraju ligaške faze na kraju siječnja te drugi na kraju veljače da se odrede parovi osmine finala. Doduše, to će biti samo djelomičan ždrijeb jer će pozicije u ligi determinirati tko će igrati protiv koga u nokaut-fazi, ždrijeb će odrediti samo na koju stranu ždrijeba će otići koji par jer je to posljednji ždrijeb do finala.