KLADIONIČARSKA AFERA Reprezentativci Italije otkriveni u klađenju, jedan se kladio na vlastiti žuti karton

Sandro Tonali i Nicola Zaniolo
Goal.com

Talijanski nogomet potresa kladioničarska afera. Nogometaš Juventusa Nicolo Fagioli početkom tjedna priznao je istražiteljima da se kladio na nogometne utakmice, a zatim su se pojavile iste indikacije vezane za imena puno poznatija od 22-godišnjeg veznjaka Juvea.

Radi se o Sandru Tonaliju (23) i Nicolu Zaniolu (24), članovima talijanske reprezentacije i igračima engleskih klubova Newcastlea i Aston Ville, piše index.

Sportašima u Italiji zabranjeno je kladiti se na utakmice pod organizacijom Talijanskog nogometnog saveza, UEFA-e i FIFA-e i zabranjeno im je direktno ili indirektno uplaćivati oklade, a onima koji pravilo prekrše prijete novčana kazna ne manja od 25.000 eura i zabrana igranja do tri godine.

Talijani se kladili, ali Poljak je otišao korak dalje

Prema talijanskim medijima, istražitelji su u posjedu audiosnimaka koje dokazuju umiješanost dvojice igrača te da se Zaniolo dok je bio igrač Rome čak kladio na utakmicu talijanskog kupa u kojoj je sjedio na klupi. No, Nicola Zalewski, mladi (21) igrač Rome i reprezentativac Poljske, otišao je korak dalje.

La Repubblica piše da se u svibnju ove godine kladio da će dobiti žuti karton na utakmici protiv Salernitane. Zanimljivo, Zalewski je to uspio i to u 94. minuti, kako svjedoči snimka:

Dok su talijanski igrači napustili pripreme reprezentacije zbog šokantnih optužbi, Zalewski je i dalje s reprezentacijom Poljske. Dijete poljskih roditelja rođeno u Italiji tvrdi da se nije kladilo. Glasnogovornik Poljskog nogometnog saveza dodaje: "U stalnom smo kontaktu s Talijanskim nogometnim savezom i Romom, ali oni još nisu dobili ništa službeno o Zalewskom."

Napustili kamp reprezentacije

Što se tiče Tonalija i Zaniola, državno tužiteljstvo u Torinu pokrenulo je istragu, a dva igrača napustila su kamp reprezentacije u Covercianu kako bi otišla razgovarati s policijom. Neće biti dio ekipe izbornika Luciana Spallettija za utakmice kvalifikacija za Euro s Maltom i Engleskom, ali su dobili dozvolu da se vrate svojim klubovima u Englesku.

Za Sky Sports cijelu situaciju je komentirao Spalletti: "Nije lijepo reći tko je odlučio da odu, dovoljno je reći da je to ispravna odluka. Ne možemo povesti sa sobom dva igrača koja su tako šokirana da igraju utakmicu. Hajdemo sada razmišljati o nogometu, izgubili smo dva sjajna igrača i šampiona, ali smo ostali vrlo jaka momčad.

Bila je to teška noć, kada morate postići rezultate, uvijek postoji tjeskoba, ali ovo je bila drugačija noć, s puno gorčine zbog onoga što se dogodilo. Cijela ekipa je uz Tonalija i Zaniola, jako nam ih je žao. Moramo im pomoći da se brane, ali isto tako je u redu da pravda ide svojim tijekom i ako je došlo do nepravilnosti, onda će ona morati biti zadovoljena."