HRVATSKA IZBORILA EURO Ante Budimir junak Vatrenih

Hrvatska izborila Euro Ante Budimir junak
DENIS LOVROVIĆ/Afp

Hrvatska je pobijedila Armeniju na Maksimiru 1:0 te se kao druga iz skupine D direktno plasirala na Europsko prvenstvo, koje će se nagodinu održati u Njemačkoj. Strijelac jedinog pogotka bio je Ante Budimir u prvom poluvremenu. S obzirom na to da su Wales i Turska odigrali neriješeno (1:1), Turska završava na prvom mjestu skupine, Hrvatska na drugom, a Wales na trećem.

Pritiskanje u prvom poluvremenu i gol Budimira

Momčad izbornika Zlatka Dalića dominirala je od prve minute prvog poluvremena, dok su se Armenci grčevito branili. Budimir je dvaput pokušao zabiti glavom, nakon ubačaja Andreja Kramarića i Borne Sose, no nijedan udarac nije bio dovoljno opasan da ugrozi gostujućeg golmana Ognjena Čančarevića.

Armenija je prva stvorila veliku priliku i zamalo šokirala Hrvatsku. Kamo Hovhannisjan u 30. minuti istrčao je kontru te iskosa išao jedan na jedan s Dominikom Livakovićem. Hrvatski golman je dobro reagirao te je obranio njegov pokušaj. 

Dalićeve izabranike to nije omelo, već su nastavili pritiskati, a to je rezultiralo pogotkom u 43. minuti. Jedan od brojnih Sosinih ubačaja na prvoj stativi pronašao je Budimira, a visoki napadač glavom je loptu spremio u prvi kut. Do kraja prvog dijela istaknuo se pokušaj Marcela Brozovića s 20-ak metara, kada je lopta prošla tik uz desnu vratnicu.

Desetak minuta drugog poluvremena bilo je dovoljno da Hrvatska stvori izglednu šansu. Kramarić je zaprijetio s 20-ak metara. Čančarević je odbio loptu u noge Marija Pašalića, čiji je drugi udarac također zaustavio.

Premda je susret u narednim minutama bio ispresijecan brojnim zamjenama obojice izbornika, Hrvatska je i dalje bila opasnija. Pokazalo se to i u 77. minuti. Kapetan Luka Modrić fantastično je prošao svojeg čuvara, ušao u kazneni prostor i odigrao oštru loptu na Budimira. Napadač Hrvatske nije došao do lopte jer su Armenci blokirali ubačaj i tako je usmjerili u vlastiti gol.

Čančarević se, kao i u prvoj utakmici ovih reprezentacija, pokazao kao najbolji armenski igrač. Zaustavio je taj odbijeni pokušaj, a par trenutaka kasnije i Brozovićev pokušaj, ostavivši svoju momčad na samo jednom primljenom pogotku.