EVIDENTNA KRIZA Mnogi hoće Čačićev otkaz, no to bi klub poprilično koštalo

Ante Čačić Dinamo

Dinamo je u 27. kolu SuperSport HNL-a odigrao 1:1 u gostima kod Gorice i omogućio Hajduku da mu pobjedom protiv Šibenika 3:2 dođe na sedam bodova zaostatka. Momčad Ante Čačića dobila je samo jednu od zadnje četiri prvenstvene utakmice i sad je sasvim jasno da je Dinamo u ozbiljnoj krizi.

Samo zahvaljujući jednako neuvjerljivom Hajduku, Dinamo i dalje ima solidnu prednost na prvom mjestu, ali u zadnjih devet kola je u ovakvim okolnostima sve moguće. Dinamo 30. travnja ide na Poljud, tjedan dana kasnije mora ići i u Gradski vrt, a čeka ga i gostovanje na Rujevici. U kakvoj je trenutačnoj formi, na svim tim gostovanjima jako će se morati pomučiti da dođe do pobjede.

Dinamo je u velikom padu forme

Prije mjesec dana Dinamo je imao 12 bodova više u odnosu na Hajduk, a sad je ta prednost znatno manja. Čačićeva momčad u nastavku prvenstva dvaput nije uspjela pobijediti Goricu, izgubila je u Puli i u Šibeniku i svima je jasno da ovo više nije ni sjena momčadi koja je jesenas u prvenstvu gazila sve pred sobom.

"Nije isto kad smo kompletni i kad nismo, a nadam se da nećemo više primati ovakve eurogolove. Uzeli smo bod. I dalje imamo solidnu zalihu, ali ne treba nam stres. Stvara se nemir da je prvenstvo trebalo biti gotovo prije 10 kola. To je teško i nemoguće", rekao je Ante Čačić nakon remija s Goricom.

Nakon što se poslije poraza u Šibeniku i Puli opravdavao lošim stanjem travnjaka na tim stadionima, sad su mu alibi bili umor i ozljede igrača. Trener Ante Čačić i sportski direktor Ante Čačić očito nisu dobro komunicirali u zimskom prijelaznom roku jer iako su ostali bez Mislava Oršića, a sad i Arijana Ademija, nisu doveli baš nikoga tko bi ih trebao zamijeniti.

Oslonili su se na ono što imaju u svlačionici, ali kad su se još jedan ili dva igrača ozlijedili, Čačić je zapisnik morao puniti juniorima, pa se tako u Velikoj Gorici u momčadi našao i 16-godišnji Toni Majić, koji je čak ušao u igri u 91. minuti (?) umjesto Josipa Drmića, u trenutku kad je Dinamo hvatao pobjedu.

Čačić je uveo Dinamo u LP i napravio prednost u HNL-u, ali je sad najveći krivac za nervozu

Ante Čačić zaslužan je za odlično odrađenu europsku sezonu, u kojoj je Dinamo uveo u Ligu prvaka i napravio mu golemu zalihu na prvom mjestu uoči zimske pauze. No isto tako je krivac za to što je momčad devet kola prije kraja prvenstva uveo u nervozu i lošu formu. Sedam bodova prednosti može biti i puno i malo, a s ovakvom Dinamovom formom nije nemoguće da bude malo.

Navijači su ogorčeni onim što Dinamo pokazuje ovog proljeća, a na službenom klupskom Facebooku zazivaju njegovu smjenu. U Indexovoj anketi čak 76 posto čitatelja traži Čačićevu smjenu dok, kako navijači smatraju, ne bude prekasno.

Otkaz Čačiću stajao bi Dinamo čak 1.7 milijuna eura

Nova Dinamova uprava ni sama ne zna što bi s Čačićem. Novi članovi još su u fazi tranzicije i privikavanja na posao. Dio bi smijenio Čačića već sad, ali to bi za Dinamo imalo katastrofalne posljedice.

Naime, Čačić je u siječnju potpisao novi ugovor s Dinamom, prema kojem je dobio i ulogu sportskog direktora. Ako Dinamo s njim sad raskine ugovor, to bi klub, kako doznajemo, stajalo čak 1.7 milijuna eura. Taj iznos može se dogovorom smanjiti, ali Čačić isto tako može tražiti da mu on bude isplaćen u cijelosti.

Taj ugovor Čačić je dobio od predsjednika Mirka Barišića i bivše uprave na čelu s Krešimirom Antolićem, koji je takav potez opravdao dobrim Čačićevim rezultatima prošle godine, iako je Dinamo imao opciju produljenja njegova ugovora na kraju ove sezone. 

Bio bi to najskuplji otkaz nekom Dinamovom treneru u povijesti. Kad je odlazio, Nenad Bjelica dobio je 1.1 milijun eura otpremnine odrekavši se pritom dodatnih 1.4 milijuna eura koji su mu pripadali prema ugovoru.

Bišćan je želja, ali...

Nastavi li Čačić ovakvim tempom voditi momčad, sve je izvjesnije da će se Uprava odlučiti za otkaz, ali se postavlja pitanje tko bi ga zamijenio. Igor Bišćan velika je Dinamova želja, ali on je vezan za U-21 reprezentaciju, s kojom na ljeto ide na Europsko prvenstvo.

Oba posla ne bi mogao raditi, a pitanje je bi li se odrekao onog u reprezentaciji kad bi Dinamova ponuda stigla prije Eura. Ostalih opcija trenutačno nema. Sergej Jakirović i Goran Tomić bili su u igri prošle godine, ali sad imaju nove poslove kojih se sigurno ne bi odrekli.