ČARI NOGOMETA Putovali skoro 7.000 kilometara da igraju meč Kupa, a kući se vraćaju s 12 golova u mreži

Golden Lion Francuska

Nevjerojatna priča ovog vikenda nam stiže iz Francuske, gdje se igraju utakmice kupa ove zemlje, a jučer je na gostovanje daleko skoro 7.000 kilometara morala ekipa Golden Liona.

Radi se o klubu s Martinika, otoka u Karipskom moru koji se nalazi južno od Dominikanske Republike, a sjeverno od Svete Lucije i koji je prekomorska  administrativna regija Francuske. Taj status ima od 1946. godine, piše Klix.

Tako Golden Lion sudjeluje u Kupu Francuske, a jučer je putovao 6.856 kilometara kako bi gostovao Lilleu u trećem kolu ovog natjecanja.

No, Lille je bio nemilosrdan prema ovom slabašnom rivalu i savladao ga je s nevjerovatnih 12:0, a strijelci su bili David (3x), Zhegrova (3x), Yazici (2x), Santos, Haraldsson (2x) i Messoussa.
Uprkos teškom porazu i ispadanu, nogometaši Golden Liona su s osmijesima na licima napustili teren stadiona Pierre-Mauroy.

Inače, ranije je Golden Lion u Kupu Francuske savladao ekipu Samaritainea (1:0), koja također dolazi s Martinika, a potom i francuskog niželigaša Troyenne s 3:2 na domaćem terenu.

Pored Kupa Francuske, Golden Lion se natječe i u natjecanju Karipski Kup koje organizira CONCACAF za klubove iz Sjeverne i Centralne Amerike.

Martinik ima svoj domaći nogometni šampionat, ali se on vodi kao regionalna liga Francuske, a uprkos statusu o kojem smo pisali i činjenici da njihov nogometni savez nije član FIFA-e, ima i svoju nogometnu reprezentaciju koja je prošlog ljeta igrala Gold Cup, gdje je eliminirana u grupnoj fazi.