VIDEO  Borussia Dortmund izbacila PSG i izborila finale Lige prvaka

Borussia Dortmund u finalu Lige prvaka
Profimedia

Treći put u svojoj povijesti nogometaši dortmundske Borussije će igrati u finalu Lige prvaka, nakon 1-0 u Dortmundu njemačka je momčad u uzvratnom polufinalnom ogledu s istih 1-0 slavila protiv PSG-a i u Parizu.

Jedini pogodak na uzvratnom susretu postigao je Mats Hummels u 50. minuti, a Borussia (D) u finalu čeka boljega iz drugog polufinala u kojem se sastaju Real Madrid i Bayern, a prva utakmica u Muenchenu je završila 2-2.

Borussia (D) se po treći put u svojoj povijesti plasirala u finale Lige prvaka. Prvi puta je u finalu igrala 1997. godine kada je i osvojila jedini trofej. Te je godine u finalu svladala Juventus 3-1. Drugi put Borussia (D) je finale igrala 2013. godine i kao i ove godine, tada je finalu domaćin bio Wembley. Tom je prilikom Bayern s 2-1 svladao klub iz Dortmunda, a jedan od dva pogotka za Bayern postigao je nekadašnji hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić.

Gosti iz Dortmunda odlično su kontrolirali cijelo prvo poluvrijeme. Na samom startu nije bilo baš ništa od očekivane agresivnosti PSG-a da pokuša što prije anulirati minus od jednog pogotka iz prve utakmice.

Čak štoviše, Borussia je tijekom prvih pola sata imala dominaciju u posjedu te je umrtvila igru u kojoj Parižani nisu stvorili ni jednu opasnu situaciju pred Kobelom, golmanom Borussije. Bilo je nešto dalekometnih udaraca domaćina, ali Borussia se lako nosila s tim.

Na drugoj strani u 18. minuti je Fuellkrug lijepo prsima spustio loptu Ryersonu koji je pucao pored vratnice. Prva nešto opasnija šansa PSG-a dogodila se u 31. minuti, ali je udarac Dembelea bio neprecizan. U 36. minuti dogodila se najveća šansa prvog poluvremena i stvorili su je gosti. Brzonogi Adeyemi je pobjegao suparničkoj obrani, došao je na 15 metara od suparničkih vrata te je u padu, s dvojicom igrača na leđima, dobro pucao, ali je još bolje reagirao vratar PSG-a Donnarumma.

Drugo poluvrijeme počelo je velikom šansom PSG-a. Lopta je došla na drugu vratnicu do Zaire-Emeryja koji je iz blizine pogodio tek okvir vratiju, a vrlo brzo na drugoj strani šok. Nakon kornera Borussia (D) je povela u 50. minuti. Prilično nečuvan ostao je iskusni, 35-godišnji Hummels te je glavom lako pogodio za vodstvo svoje momčadi čime se, s prvom utakmicom, ono povećalo na dva razlike.

Sadržaj se učitava...

Pogodak je šokirao PSG koji je određeno vrijeme lutao terenom, a onda je krenuo kratkotrajni uragan prema vratima gostiju iz Njemačke. Prvo je u 60. minuti s 12 metara Goncalo Ramos gađao malo preko grede, dok je u 61. minuti Mendes naciljao žestokim udarcem vratnicu. Računajući prvi dvoboj bilo je to četvrti put kako su Parižani pogađali suparnički okvir vrata.

Novi nalet PSG-a krenuo je u završnici. U 80. minuti je Mbappe pucao u bliži kut, ali je obranio Kobel, dok je u 82. Marquinhos nadskočio „žuto-crnu“ obranu, ali je pucao pored vratnice.

Još je žešće PSG stisnuo u samom finišu kada je sreća još dva puta poljubila goste iz Dortmunda. Naime, u 86. minuti je udarac Mbappea završio na gredi, uz intervenciju Kobela, dok je u 88. minuti Vitinha opalio s 25 metara i žestoko uzdrmao gredu. Bio je to kraj svih nadanja Parižana koji tako ostaju na jednom finalu Lige prvaka, onom iz 2020. godine.

U srijedu će uzvratnu polufinalnu utakmicu na Santiago Bernabeu odigrati nogometaši madridskog Reala i minhenskog Bayerna. Utakmica počinje u 21 sat, a u prvom susretu, na minhenskoj Allianz Areni, nije bilo pobjednika nakon 2-2.