TRENER HKK MOSTAR LUKA BUJAS "Nije ništa gotovo, ali na dobrom smo putu da ostvarimo najveći uspjeh u povijesti kluba"

HKK Mostar HKK Grude
hercegovina.info

HKK Mostar na korak je do povijesnog uspjeha. U finalnoj seriji Lige Herceg-Bosne koja se igra na tri dobivene utakmice, Mostarci već imaju prednost od 2:0 protiv HKK Grude. Momčad trenera Luke Bujasa upisala je dvije uvjerljive pobjede. Najprije su slavili u Grudama rezultatom 88:94 i napravili brake, da bi isti potvrdili protekli vikend u dvorani na Bijelom Brijegu gdje su slavili s 94:78. No, trener Mostaraca Zadranin Luka Bujas ističe kako rezultat zna zavarati.

"Možda sa strane izgleda da su obje pobjede uvjerljive, no mi koji to radimo i vodimo vidimo malo drugačije. Grude su jedna iskusna ekipa koja je godinama u vrhu ove lige. Mislim da se na prste jedne ruke može prebrojati broj igrača koji su se promijenili u tom klubu unatrag nekoliko godina. Puno su iskusniji i uigraniji od nas, u smislu koliko vremena su na okupu. Prije dvije godine sam bio na utakmici u Grudama kada su osvojili prvenstvo Herceg-Bosne protiv Čapljine, tako da ih i sam duže vrijeme poznajem. U prvenstvu smo dva puta poraženi od njih, na domaćem parketu i u gostima, tako da do kraja imamo veliki respekt prema njima", kaže Bujas za Hercegovina.info.

Luka Bujas HKK Mostar

Bujas ističe kako je ekipa u dubini duše smo očekivala da bi mogla na ovaj način krenuti u finalnu seriju budući da je bila u jednom zanosu, a i nešto odmornija od Gruđana.

"Imali smo devet pobjeda u nizu i bili smo puni samopouzdanja te očekivali da možemo iskoristiti odličnu atmosferu i energiju te napraviti brake u Grudama. Također, mi smo polufinale igrali dvije utakmice, a Grude tri tako da smo bili i malo svježiji. Taj brake se i dogodio, te smo ga potvrdili na domaćem parketu iako je rezultat mogao biti i uvjerljiviji. Grude su uistinu neugodna ekipa i u trećoj i četvrtoj četvrtini su pogodili neke nevjerojatne šuteve, no to njih krasi dugi niz godina."

HKK Mostar HKK Grude

U subotu je prva od tri "match lopte" koliko ih sada njegova momčad ima.

"Idemo puni samopouzdanja u treću utakmicu. Jučer smo imali dan odmora, danas i sutra ćemo odraditi treninge i video analizu, dobro se pripremiti i ući bez ikakvog podcjenjivanja. Svjesni smo da su Grude, iako ranjena, izuzetno kvalitetna ekipa i samo im malo prostora treba da iskoriste neku svoju priliku ako im se otvori. Mi s druge strane nemamo što skrivati i mijenjati. Igrat ćemo svoju igru, nećemo se nikome prilagođavati. To nam se do sada pokazalo kao odličan recept za pobjede i rezultate koje smo do sada ostvarili. Nema nikakvih kalkulacija ni prilagodbe. Idemo maksimalno spremni i odmorni. Ukoliko odradimo sve što smo pripremili kao i za ove dvije utakmice mislim da ne bi trebali imati problema ni u subotu".

HKK Mostar HKK Grude

Kada je riječ o cijeloj sezoni, trener Mostaraca ističe kako je bilo oscilacija kod njegove mlade momčadi što je i razumljivo. No, ponosan je što u prvoj momčadi priliku dobivaju juniori koji su također na pragu osvajanja naslova. pa čak i kadeti.

"Bilo je uspona i padova što je i normalno kod ovakve ekipe. Projekt našeg kluba je razvoj mladih igrača. Mi smo najmlađa ekipa u ligi. U rosteru imamo igrače koji su rođeni 2007. i 2008. godine. Oni nisu samo broj u kadru, već participiraju kroz sezonu kao što su: Robert Grizelj, Uroš Grahovac, pa Ivano Macan koji je 2006. godište. To su sve maloljetni dečki koji su kadeti ili juniori našeg kluba. Drugi dio sezone smo imali dva poraza i to nas je malo poljuljalo, poraz od Tomislava u gostima i od Gruda doma. Nakon toga je krenuo naš pozitivan niz rezultata i napretka u igri. Mislim da smo na dobrom putu da ostvarimo najveći uspjeh u povijesti kluba, ne samo u seniorskoj, nego i u juniorskoj konkurenciji gdje smo do sada neporaženi i gdje nas također očekuje borba za prvo mjesto Lige Herceg-Bosne".

Luka Bujas HKK Mostar

Za Premijer ligu trebala bi dodatna pojačanja, no Bujas o tome sada ne želi ni razmišljati.

"Imam iskustva rada na nivou premijer liga, kako u Slovačkoj tako i u Hrvatskoj te sam upoznat s rangom i kvalitetom koju taj rang donosi. Definitivno bi bilo teško ostvariti ostanak s u Premijer ligi s ovim mladim kadrom jer je to financijski i organizacijski puno zahtjevnija liga. Sigurno je da će se klub morat pojačati s određenim igračima ukoliko budemo nastupali u Premijer ligi. No, ja trenutno o tome niti ne želim razmišljati. Mi još nismo osvojili prvenstvo Herceg-Bosne, nismo se plasirali u Premijer ligu".

HKK Mostar HKK Grude

Veze između Hercegovine i njegovog Zadra su neraskidive. Brojni su išli što u jednom, što u drugom smjeru. Bujas ističe kako je unatoč tome što je kvaliteta košarke općenito u padu, Liga Herceg Bosne ove godine znatno snažnija.

"Hercegovina, a ni ova liga meni nisu strani. Ja sam iz Zadra, a jako puno Zadrana je od devedesetih godina do danas nastupala u klubovima u ovom rangu natjecanja i klubovima koji su se u njemu natjecali. Od Brotnja u njegovim slavnim danima gdje su igrali Ivica Obad ili Samir Žuža, pa Širokog gdje su bili Miro Dundov, Vanjak ili Stipe Šarlija. Radili su ovdje i treneri Neven Plantak, Hrvoje Vlašić koji je osvajao titule sa Širokim i Zrinjskim, zatim Danijel Jusup i da ne nabrajamo dalje. S druge strane i veliki broj igrača je išao u suprotnom smjeru. Samo u Zadru sada imamo Ramljaka i Drežnjaka. Ovdje je kvaliteta oduvijek postojala. Kvaliteta košarke je svugdje pala u odnosu na prije deset ili petnaest godina. Međutim, smatram da je Liga Herceg-Bosne bolja nego je bila proteklih sezona. Do sada nismo imali Tomislavgrad koji je pokazao lijepu košarku ove godine, Livno koje je donijelo kvalitetu, a i naša je ekipa bila lošija nego danas. Imamo šest ili sedam ekipa koje su pokazale zavidnu kvalitetu i nigdje ne možete otići u goste i računati da ćeš lagano pobijediti utakmicu što se i pokazalo kroz prvenstvo", zaključio je trener HKK mostar Luka Bujas za Hercegovina.info.

Treći susret između HKK Grude i HKK Mostar igra se u subotu (11. svibnja) od 20:05 sati u SD Bili Brig u Grudama.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.