IZNENADNI POZIV Livnjak odlazi u NBA, dobio ponudu koja se ne odbija

Karlo Matković odlazi u NBA
Claudio Grassi/Lapresse/Profimedia

Prema nekoliko izvora kojima raspolažu Sportske novosti, Karlo Matković, reprezentativni centar koji će u ožujku napuniti 23 godine, mogao bi u sljedećih nekoliko dana spakirati kovčege i zaputiti se prema SAD-u. Naime, intenzivirali su se pregovori između New Orleans Pelicansa, koji imaju pravo na Livnjaka kojega su draftirali kao 52. pick 2022. godine, Cedevite Olimpije pod čijim je Matković ugovorom i zastupnika igrača, a nitko u tom trokutu interesa nije protiv ovog posla.

Naravno, pomalo je neobično da neki igrač iz Europe na kojega imaju pravo NBA klubovi, shodno ranijim draftovima, stigne u NBA usred sezone, ali nije nemoguće. I za tako što postoje razni argumenti.

Briljira u Sloveniji

Prvi je svakako dodatni napredak Karla Matkovića u ovoj sezoni. Hrvat je uvjerljivo najbolji igrač Cedevite Olimpije, koja je u još jednoj sezoni u kojoj nije pronašla svoje ambicije. Matković je, ipak i uslijed svega toga postao boljim igračem. U ABA ligi je na prosjeku od 15,3 poena, 6,9 skokova i čak 2,9 blokada po utakmici, dok je u svih 15 poraza Ljubljančana u Eurokupu Matković na prosječnih 14,5 poena, 6,5 skokova, 1,2 asista, 1 osvojenom loptom i dvije blokade.

Sve to Matković radi u momčadi koja nije složena po njegovom profilu. Naime, Karlo Matković je sjajan finišer, roler kakvih je malo s ove strane Atlantika, a kao takav nasušno treba uza sebe beka koji zna iz picka proigrati centra. Baš to je najveći hendikep Justina Cobbsa, prvog čovjeka na lopti u Cedeviti Olimpiji, a niti Nikola Radičević nije neki elitni paser iz picka za centra. Stoga, kad Matković ode na dvadeset poena u oba natjecanja koje igra, to predstavlja mali podvig. On do poena dolazi i skokom u napadu i leđnom igrom, ne samo kroz pick and roll, s čime njegov učinak nije do kraja iskorišten, ali se time popravila širina napadačke izvedbe.

U kratkom vremenu dok je u Cedeviti Olimpiji bio Klemen Prepelič, koji nije play, ali zna igrati dva na dva i pri tome proigrati centra, Karlo Matković je zabijao u serijama, jer njegova silovitost u odmotavanju iz picka radi razliku u Europi.

U posljednje vrijeme, posebno nakon dolaska Zorana Martiča na klupu Ljubljančana nakon odlaska precijenjenog Simonea Pianigianija, Karlo Matković sve češće šutira i za tri poena. Recimo, u porazu od Venezije koju vodi Neven Spahija, Matković je ovoga tjedna šutirao za tri 3-4, a to je samo nastavak serije u kojoj niti jednom u posljednje vrijeme nije ispalio manje od četiri trice po utakmici i zabijao ih je barem pola...

Odličan u obrani

Usput, Karlo Matković ima i velikih defenzivnih kvaliteta. Osim što su mu lateralne kretnje prilično dobre za momka blizu 210 cm visine, pa je u stanju preuzeti beka, on je postao i ozbiljan čuvar obruča, pa je tako koketirao u utakmici protiv Krke u ABA ligi s triple-doubleom u kojemu su bile uključene blokade, s obzirom na to da je zabio 23 poena, skupio osam skokova i opalio čak devet blokadi!

Sve te brojke, a posebno Matkovićeva izvedba u momčadi kojoj ne cvjetaju ruže (0-15 u Eurokupu), nisu ostale nezapažene i s one strane Atlantica.

Iako je zapravo nejasno što to konkretno žele Pelicansi od Matkovića u tekućoj sezoni.

Plan Pelicansa

Postoji tu nekoliko scenarija. Prvi je da će Matkovića dovesti i potpisati te ga držati u momčadi i pri tome mu otvarati neke minute do konca sezone. Pelicansi su debelo u doigravanju na teškom Zapadu, trenutačno su peti s omjerom 25-18, a to znači i da su ovlasti u momčadi podijeljene. Matković bi stoga bio tu samo kao osigurač. S druge strane, prema različitim informacijama koje dolaze iz SAD-a, nadolazeći NBA draft neće raspolagati raskošnim igračima, pa će NBA momčadi povlačiti iz Europe i Australije (a takvih je igrača sve više) sve ono što su već ranije draftirale. Kako bi Pelicansi tu bili u prednosti, možda žele dovesti Matkovića odmah sada, kako bi ga kroz G-League pripremili do konca sezone ne bi li dobili gotovog igrača za početak sljedeće sezone.

Ili se sve to radi ususret dead-lineu za trejdove ove sezone. S dolaskom Matkovića Pelicansi bi u nekom mogućem trejdu mogli imati čovjeka, a ne prava za njega u mogućoj razmjeni s nekim drugim klubom. I to nešto znači.

Nakon što je uhvatio kontinuitet dominacije, Karlo Matković je sazrio za stepenicu više nego je to Cedevita Olimpija, koja ga je još kao klinca dovela u Zagreb dok je klub još samo egzistirao na Velesajmu. Onda se Matković preselio u Beograd, kao posuđeni igrač, igrao je tamo za OKK Beograd i kasnije za Megu do povratka u, sad već, Ljubljanu. Cedevita Olimpija će zaraditi na ovom poslu, barem će dobiti NBA odštetu, a možda kapne i štogod više, ovisno o tome kakav će biti dogovor s igračem i njegovim agentom.

Opet, raznovrsnost Matkovićeve košarke ostavlja žal što se barem na jednu sezonu ona neće moći vidjeti u Euroligi, gdje po talentu Matković neosporno pripada i gdje bi mogao odmah biti u statusu nositelja u momčadi za koju bi igrao. Tu će završnu stepenicu školovanja, barem ako je suditi po informacijama koje dolaze za svih strana, Livnjak odraditi u NBA ligi. Kako bi jednom i tamo stigao do statusa nositelja.

Problem za reprezentaciju

Odlazak Karla Matkovića, a po svemu sudeći on će se dogoditi do početka veljače, znači i da će Josip Sesar u reprezentaciji na otvaranju kvalifikacija za Eurobasket 2025, sudarima protiv Francuske u Brestu i domaćinstvu Cipru igrati bez vjerojatno prve opcije na centarskoj poziciji u odsustvu Ivice Zupca. U tom raspletu treba očekivati Danka Brankovića u većoj minutaži, a poziv će svakako doći i na ruke Ante Žižića. Što bi značilo da ćemo na mega jaku francusku visoku liniju (Poirier, Lessort, Yabusele) ići s euroligaškim odgovorima, pišu Sportske novosti.

Prema svemu što se može doznati, pitanje je dana kad će odlazak Karla Matković put NBA lige biti i službeno potvrđen. Bit će on tako peti Hrvat u NBA ligi, nakon Bojana Bogdanovića (Detroit), Darija Šarića (Golden State), Ivice Zupca (LA Clippers) i Luke Šamanića (Utah). Sada ćemo s većom pažnjom pratiti i New Orleans Pelicanse...