'Prva dama' boksa prihvatila izazov MMA zvijezde

sesilija
Sesilija Brekhus, koja je poznata kao "Prva dama" boksa nokautirala je u subotu u Oslu svoju najveću rivalku An Sofi Matis iz Francuske i tako sačuvala šampionske pojaseve u velter kategoriji i potvrdila da je trenutno najbolja boksačica na svijetu.

Ona se godinama sa raznim norveškim političarima borila da se ukine zabrana profesionalnog boksa u zemlji, uvedena još 1981. godine. Ta borba je urodila plodom krajem lipnja, tako da je "Prva dama" odmah zakazala obranu titule u Oslu.

"Borila sam se širom Europe, ali sam uvijek sanjala da se borim u svojoj Norveškoj. Ovo mi mnogo znači, a posebno mi je drago kada sam u subotu vidjela koliko ljudi je došlo na meč. Cijela nedjelja pred borbu je zaista prevazišla moja očekivanja. Reakcija navijača i medija bila je nevjerojatna", rekla je Brekhus za specijaliziranu internet stranicu BoxingScene.

Borbu u hali uživo je gledalo više od 10.000 ljudi, dok je meč na televiziji pratilo više od milijun. Norveška ima pet milijuna stanovnika. Sesilija Brekhus ima 35 godina. Rođena je u Kolumbiji, ali je norveški par usvojio kada je imala dvije godine. Sa 14 je počela da se bavi kik boksom, a poslije nekoliko šampionata prešla je prvo na amaterski, a onda i na profesionalni boks.

Ona važi za najbolju boksačicu na svijetu i za jednu od najboljih borkinja u borilačkim sportovima. Brazilka Kris "Sajborg" Žustino, međutim, važi za najopasniju ženu na svijetu. Ona se bavi mješovitim borilačkim vještinama (MMA) i borbe dobija jako brzo. Žustino je više puta prozivala Brekhus da se bore u bokserskom ringu.

"Za 2017. planiram dvije stvari: da se borim u SAD i da se borim protiv Kris ‘Sajborg'. Toliko je bila glasna u pričama da hoće da se bori sa mnom u boks meču, da hoću da kažem da prihvatam", rekla je "Prva dama" boksa.