ODLUKOM SUDACA Damir Beljo doživio drugi poraz u karijeri

Damir Beljo
Facebook

Damir Beljo sinoć je doživio drugi poraz u karijeri i to odlukom sudaca.

Beljo (39) se u dvorani BMW Park u Munchenu borio za europsku WBA titulu u kruzer kategoriji protiv Juergena Uldedaja (26), a poražen je odlukom sudaca nakon deset rundi.

Suci su borbu bodovali u korist Uldedaja (98-93, 99-91, 97-93), te je Albanac postao WBA prvak Evrope. 

U prvoj rundi oba boksača su pokušala zauzeti sredinu ringu te su razmjenjivali direkte, poglavito u tijelo. Uldedaj je pogodio par dobrih udaraca u tijelo dok sredinom runde Belji je zasmetala reklama na rubu ringa no pokazao je mirnoću. Albanac je pokušao agresivnošću ugroziti Belji koji je pogodio par dobrih udaraca u povlačenju odnosno kontri pa je 13 godina mlađi boksač smanjio tempo pred kraj runde. Don Charles je uporno pokušavao objasniti svom boksaču na odmoru između rundi, prenosi fightsite.hr.

Druga runda je započela isto kao prva odnosno direktima su se nadmetali za sredinu ringa. Beljo je vrlo pragmatičnim i čvrstim blokom neutralizirao većinu Uldedajevih udaraca te je pokušavao u kontri pogoditi lijevi kroše. Nakon toga vidjeli smo jedan klinč. Sudac je upozorio Albanca na nedozvoljene udarce. Beljo je često "bacao" razne kombinacije koje bi završavale aperkatom što dokazuje da je spremao specifičnu kombinaciju u svojoj bazi UFD-u Gymu čiji je vlasnik njegov menadžer Ivan Dijaković.

Treća runda započinje visokim gardom Belje i ponekim eksplozivnim udarcima na koje Uldedaj "tvrdo" odgovara. Zanimljivo je što je Beljin trener na službenoj grafici upisan kao Antun Račić, a Dijaković mu je davao savjete. "Tornjak" uspio je pogoditi par svojih "signature" udaraca poput desnog krošea u tijelo. Albanac je pogodio dobru kombinaciju s aperkatom na kraju, dok je Beljo simbolično nakon toga uputio osmijeh Albancu. Uldedaj pred kraj runde pogađa par dobrih krošea.

Četvrta runda započinje u dominaciji Belje te uspijeva pogoditi par dobrih udaraca koje je zavukao ispod garda svog protivnika. Albanac je uspio pred kraj povezati dobru kombinaciju koju je Beljo uspješno prebrodio.

Beljo je uspio preuzeti sredinu ringa na početku pete runde, a obojica su uspjela povezati direkte. Beljo i Uldedaj većinom boksaju u klasičnom stavu s lijevom rukom kao prednjom te je upravo s njom Beljo forsirao pritisak. Pred kraj runde obojica razmjenjuju "power" udarce u vidu prednjih krošea. Kraj ove runde je protekao u kompetitivnom tonu baš kao i cijeli meč. Iskustvo Belje žustro se bori s Albančevom mladošću.

Uldedaj u šestoj rundi pokušava namjestiti Belju svojom rukom no to mu ne uspijeva. Beljo djelomično koristi tzv. "philly shell" gard u kojoj spuštenom prednjom rukom brani tijelo, a većinu udaraca "kompenzira" ramenom dok lijeve krošea Albanca prima na svoju desnu ruku. Uspijeva Uldedaj pogoditi Belju, no Beljo vraća iskusnim aperkatima ispod garda.

Beljo sedmu rundu otvara serijom preciznih krošea te agresivno stišće Albanca. Iskustvo 39-godišnjeg Mostarca zasigurno pomaže u pravilnom tempiranju napada odnosno zna pravilno koristiti preostalu energiju u svom "tanku".

Osma runda većinom je protekla u "egalu" dok je Beljo imao problema s rukavicom pa smo vidjeli kratku stanku. Publika je podijeljena, pola je za Belju dok je polovica na strani naturaliziranog Nijemca albanskih korijena.

Pretposljednja runda započinje stihovima "Thunderstruck" pjesme poznatog AC/DC benda, a upravo u tom tonu započinje navedena runda. Obojica ispaljuju udarce brzine "groma" koje teško pronalaze svoje mete zbog umora oba boksača. Ipak Beljo preuzima inicijativu dok mlađi Uldedaj izbjegava udarce fluidnim pokretima nogu. Beljo iz "philly shella" započinje svoje napade dok pojedini od tih napada završavaju u klinču. Beljo je primio jedan overhand koji ga je uzdrmao no odlučno vraća štetu Uldedaju.

Zadnja odnosno deseta runda je digla publiku oba tabora na noge. Obojica znaju da je meč u sudačkim očima "jako gust". Uldedaj pogađa Belju jakim aperkatom no odlučni Beljo ostaje na nogama. Uldedaj se taktički pred kraj runde povlači, dok na kraju runde smo vidjeli sportski pozdrav oba boksača. Moramo primijetiti da Albanac ima više "štete" na licu nego njegov 39-godišnji bosanskohercegovački kolega. Beljo se u kameru zahvaljuje podršci iz svog rodnog Mostara i Rame.

Sudci su na kraju borbu bodovali u korist Uldedaja (98-93, 99-91, 97-93). Albanac se zahvalio Belji na jakom otporu te svojoj publici.

Beljo se zahvalio na šansi i poželio je Uldedaju da bude sljedeći svjetski prvak. Također zahvalio se svojim prijateljima, obitelji i Bogu. Moramo priznati da je ova borba bila jako gusta te da je Beljo unatoč godinama pokazao jako veliku volju i spremu. Zasigurno je bivšem WBO europskom prvaku pomogla i njegovo iskustvo.

Damiru "Bombarderu s Neretve/Tornjaku" Belji ovo je bila ukupno 29. borba u profesionalnoj karijeri (27-2, 22 KO) dok je Albanac s njemačkom adresom (17-1, 6 KO) 18. put kročio u profesionalni ring. Beljo, inače "nesuđeni" protivnik Oleksandra Usyka, u prošlom meču u listopadu prošle godine odradio rutinski meč na manjoj priredbi u Velikoj Gorici gdje je pobijedio Marka Petričevića u prvoj rundi. U predzadnjoj borbi Beljo je upisao prvi poraz u profesionalnoj karijeri, naime poražen je jako kontroverznim i po mnogima neopravdanim prekidom protiv tada visokorangiranog Rusa Alekseija Papina (16-2, 15 KO) u Moskvi.