Mostar: Obiteljski sportski kolektiv koji je osvojio Europu

karate, obitelj Brkić, Mostar, Igor Karačić, Ivan Karačić, Goran Karačić, Veselko Brkić, Stela Brkić, Marin Brkić, Veselko Brkić, Braća Brkić, Marin Brkić, Stela Brkić, SKK Neretva
Naime, Veselko, Marin i Stela braća su i sestre koji treniraju u Karate klubu "Neretva", a njihovi rezultati impresioniraju sve koji ih poznaju. Karateom su se počeli baviti od ranog djetinjstva, a danas ih na nastupima prate njihovi roditelji Snježana i Zlatko Brkić te najmlađa sestra Iva koja će, prema svemu sudeći, nastaviti stopama ove uspješne obitelji.

Uspjesi i rezultati

- Za Veselka i Marina ovo je kraj natjecateljske sezone i kreću pripreme za novo državno prvenstvo i borba za ulazak u reprezentaciju za sljedeće Balkansko prvenstvo u prosincu 2014. u Bugarskoj i Europsko prvenstvo u veljači 2015. godine u Zurichu. Marinu će ovo biti ulazak u juniorsku starosnu kategoriju jer na ljeto puni 16 godina, tako da će ponovno obojica biti u istoj starosnoj kategoriji juniora, ali različitoj težinskoj. Naravno da će biti dosta natjecanja do tada, posebice onih jakih, izbornih i inozemnih, bez kojih nije moguće ostvariti vrhunske međunarodne rezultate. Steli je sada vrhunac natjecateljske sezone. Uspjela je obraniti titulu državne prvakinje prošle subote u Tuzli, sada u kategoriji djevojčice 13 godina, -42 kg., i time osigurala ulazak u karate reprezentaciju BiH za sljedeće Balkansko prvenstvo koje će se održati sredinom lipnja u Istanbulu (Turska). Nadamo se da ćemo moći osigurati financijska sredstva za taj nastup i da će Stela imati priliku ponoviti dobar rezultat s prošlogodišnjega Balkanskog prvenstva, predstavila je rezultate ponosna mama Snježana koja je prilikom svakog nastupa jako uzbuđena te svoju djecu bodri s tribina i također je istaknula kako je svaki njihov uspjeh veliki značaj za obitelj, no da, nažalost, njihovi uspjesi nisu nikako, pa makar simbolično, nagrađeni od nadležnih državnih institucija, posebice onih zaduženih za sport. Što se tiče slobodnog vremena, troje Snježanine djece zatrpano je obvezama, no upravo je to cijena dobrih rezultata.

Daljnji planovi

- U ovom redoslijedu obveza, nažalost, najmanje imaju vremena za druženje sa svojim prijateljima, osim onih koji treniraju karate s njima. Teško je sve te obveze kvalitetno izvršiti, posebice u školi. Ipak, često imaju razumijevanje svojih profesora koji cijene to što oni rade i postižu, navela je ponosna mama te kazala kako se nada da će budući planovi ići u smjeru karatea te školskih obveza. Nedavno je u obitelj stigla još jedna prinova, malena Iva, a prema svemu sudeći, uskoro će i ona puniti medijske stupce odličnim rezultatima u karateu.

Piše: Ljubica Grubišić/dnevni list