Ukida se pozdrav 'dame i gospodo'

Japan airlines
Ilustracija

Japanska aviokompanija JAL neće više koristiti termin 'dame i gospodo', već se od 1. listopada na svim svojim letovima okrenuti rodno neutralnijim i politički korektnijim terminima 'pažnja putnici' i 'dobrodošli, svi'.

Glasnogovornik JAL-a Yutaro Iwasaki rekao je za CNN da kompanija promovira raznovrsnost u zajednici od 2014. i da je ovo jedna od odluka donijetih sa ciljem da se svi tretiraju isto, bez obzira na spol, prenosi B92.

U izjavi za Reuters, JAL kaže da želi 'stvoriti pozitivnu atmosferu i odnosi se prema svima s poštovanjem'. JAL-ova kćerka firma JAL express može se pohvaliti prvim komercijalnim ženskim pilotom u Japanu. Ari Fuji, koja se školovala u SAD, 2019. je primljena, razbivši tako rodne neravnopravnosti u Japanu.

Sve više kompanija priključuje se trendu korištenja rodno neutralnog jezika, a JAL je prva azijska aviokompanija koja je počela primjenjivati ovu praksu. Air Kanada je 2019. najavila da će se prebaciti sa 'dame i gospodo' na 'svi/sve' prilikom obraćanja putnicima.