SVJETSKI GLUMCI SU BILI ZALJUBLJENI U HERCEGOVINU Tu sam prvi put vidjela konje i ovce, prizori su kao iz bajke

Jane Birkin,filmovi,Hercegovina,Serge Gainsbourg

Jane Birkin i Serge Gainsbourg bili su svjetski poznati par. Ono što je zanimljivo je da su njih dvoje glumili u jednom jugoslavenskom filmu. Točnije, u ostvarenju “Devetnaest djevojaka i jedan mornar” 1971. redatelja Milutina Kosovca, piše Telegraf.rs.

Jane je glumila partizanku Milu, a Serge partizanskog komandanta. U ovom filmu igrali su i Špela Rozin, Mira Nikolić, Dina Rutić...

Birkinova je imala samo riječi hvale za Hercegovinu u kojoj je snimljen, piše Plavi vjesnik, a prenosi Yugopapir.

"Pejzaž u Hercegovini je kao u Škotskoj, lijep, dramatičan, kao iz dječje priče. Nikad prije nisam vidjela konje i ovce. U filmovima sam snimala gola. Režiseri su mislili da nisam za ozbiljne, akcijske uloge. Hvala Milutinu Kosovcu što mi je omogućio da glumim vašu partizanku. Serge i ja...", kazala je Birkin tada.

"Jane i ja", prekinuo je Birkin Serge Gainsbourg i dodao, "suosjećamo s ljudima koji su pružili otpor Nijemcima u Parizu u prošlom ratu. Često sam ih viđao na ulicama. Ostali su mi u sjećanju. Osim toga, ja sam Rus podrijetlom. Ima u meni te slavenske nježnosti, ali i potrebe da se borim za ljude, humano društvo. Uloga partizanskog komandanta mi potpuno odgovara. Nadam se da ću film prodati u Parizu."

"Gledao sam Jane Birkin i Sergea Gainsbourga u nekoliko filmova. Jane će dostići svjetsku slavu. Njezini kadrovi odišu životom, iskrenošću, njezina gluma je uvjerljiva. Nevjerojatno je hrabra i emotivna. Ima nešto neobično, čudno u liku Sergea Gainsbourga Nametnuo je svoju ležernost, prirodnost i šarm. Uzeo sam ih, priznajem, i iz komercijalnih razloga, jer će se film gurnuti u središnje pariške kino dvorane, a ne u periferne, gdje se inače prikazuju naši filmovi, “ rekao je tada Milutin Kosovac, prenosi Index.hr.