Pogledajte listu top 10 animiranih filmova prema IMDB-u

Kralj lavova
Disney.co.uk

Već skoro mjesec dana na snazi je odluka Federalne uprave civilne zaštite kako maloljetnici ne smiju boraviti i kako se ne smiju kretati javnim prostorima. Mnogima od njih je već dosadilo sjediti kući, a i mnogi roditelji muku muče s time kako ih zabaviti.

Ovom prilikom zato donosimo deset najbolje ocijenjenih filmova prema korisnicima IMDB-a (Internet movie database) koje možete pogledati sa svojom djecom.

Napominjemo da animirani filmovi nisu samo zabava za najmlađe, nego i da oni odrasliji iz njih mogu nešto naučiti. Na IMDB-u za svaki film možete pročitati i vodič za roditelje, koji će vam detaljno prikazati i objasniti scene koje bi se mogle smatrati spornima, tako da budete sigurni da vaši najmlađi iz filma neće naučiti ništa loše. Većina animiranih filmova koje ćemo prikazati sinkronizirana je na hrvatski.

10. Priča o igračkama (Toy story, 1995) – 8,3/10

Znate li što naše igračke radi kada ih mi ne vidimo? Ožive i ponašaju se isto kao mi. Genijalna ideja koja je dovela do suradnje Pixara i Disneya stvorila je omiljene likove kauboja Woodyja i astronauta Buzza i čitavu plejadu ostalih prepoznatljivih likova kroz ukupno 4 filma. Film traje samo 81 minutu, tako da ne bi trebao dosaditi i onima najmlađim, a osvojio je 27 filmskih nagrada.

Sadržaj se učitava...

9. Priča o igračkama 3 (Toy story 3, 2010) – 8,3/10

Treći nastavak priče o igračkama koje žive svoj život pokazuje što se s njima događa kad djeca, koja su ih nekada voljela najviše na svijetu i s njima se stalno igrala, odrastu. Film je osvojio dva Oscara i još 60 drugih filmskih nagrada i traje 103 minute.

Sadržaj se učitava...

8. Princeza Mononoke (jap. Mononoke-hime, eng. Princess Mononoke, 1997) – 8, 4/10

Ovaj animirani film japanske produkcije nije namijenjen mlađima od 13 godina, a to pokazuje i svojom dužinom od 134 minute. Može se pronaći u verzijama na japanskom i engleskom. Film prikazuje mladog ratnika Ashitaku, koji se tražeći lijek za svoje proklestvo, slučajno uplete u bitku između šumskih bogova i rudarske kolonije, a osvojio je 13 filmskih nagrada.

Sadržaj se učitava...

7. WALL-E (2008) – 8,4/10

Doba je daleke budućnosti i sudbina cijelog svijeta ovisi o malom simpatičnom robotu za skupljanje smeća, WALL-Eju. Film traje 98 minuta, a s osvojio je jedan Oscar i još 91 filmsku nagradu.

Sadržaj se učitava...

6. Coco i velika tajna (Coco, 2017) – 8,4/10

Ovaj animirani film prikazuje dječaka Miguela, koji suočen generacijskom zabranom bavljenja glazbom u svojoj obitelji, odlazi u Zemlju mrtvih pronaći svog praprapradjeda, legendarnog pjevača. Film je osvojio dva Oscara i još 108 drugih filmskih nagrada, a traje 105 minuta.

Sadržaj se učitava...

5. Spider-Man: Novi svijet (Spider-Man: Into the Spider-Verse, 2018) – 8,4/10

Ovaj film priča nešto drukčiju priču o Spider-Manu, koji više nije Peter Parker, nego Miles Morales, i njegovoj borbi da zajedno za Spider-manima iz drugih dimenzija zaustave opasnost koji prijeti cijelom multiuniverzumu. Film traje 117 minuta u osnovnoj i 143 minute u proširenoj verziji, a osvojio je jedan Oscar i 76 drugih filmskih nagrada.

Sadržaj se učitava...

4. Tvoje ime (jap. Kimi no na wa, eng. Your name, 2016) – 8,4/10

Ovaj film priča priču o Takiju, srednjoškolcu iz Tokija, i Mitsuhi, srednjoškolki u ruralnom gradu u Japanu, koji iznenada i neobjašnjivo počinju izmjenjivati tijela. Prikladniji je za tinejdžere nego za djecu. Može se pogledati u originalnoj verziji od 106 minuta ili u engleskoj sinkronizaciji od 112 minuta, a osvojio je 15 filmskih nagrada.

Sadržaj se učitava...

3. Groblje krijesnica (jap. Hotaru no haka, eng. Grave of the Fireflies, 1988) – 8,5/10

Ovaj film ima težu tematiku od ostalih na ovoj listi i definitivno nije za djecu, jer prikazuje život brata i sestre koji se bore za preživljavanje u Japanu za vrijeme Drugog svjetskog rata nakon što su se zbog bombardiranja razdvojili od roditelja. Traje 89 minuta, a osvojio je tri filmske nagrade.

Sadržaj se učitava...


2. Kralj lavova (The Lion King, 1994) – 8,5/10

Hakuna Matata, filozofija bez felera ostala je u sjećanju mnogima. Kralj lavova prikazuje kako se lavić Simba bori s izgnanstvom nakon što ga je ujak Scar lažno optužio da je svojim akcijama doveo do smrti oca Mufase. Priča o Kralju lavova je nastavljena u još dva filmska dijela i u većem broju epizoda kao televizijska serija, a ove godine stigao je i remake na velikom platnu u live-action verziji. Film je osvojio dva Oscara i još 35 drugih filmskih nagrada, a traje 88 minuta.

Sadržaj se učitava...

Avanture male Chihiro (jap. Sen to Chihiro no kamikakushi, eng. Spirited Away, 2001) – 8,6/10

Tijekom preseljenja svoje obitelji u predgrađe, mrzovoljna desetogodišnja djevojčica Chihiro odluta u svijet kojim vladaju bogovi, vještice i duhovi, a gdje su ljudi pretvoreni u zvijeri. Kao i većina japanskih animiranih filmova, ni ovaj nije primjeren na najmlađe. Može se pogledati u originalnoj japanskoj verziji i sinkroniziran na engleski. Chihiro je svojim avanturama kroz 125 minuta zaslužila jedan Oscar i još 57 drugih filmskih nagrada.

Sadržaj se učitava...