FOTO  Otvorena završna konferencija ILIRIC projekta

Konferencija ILIRIC projekta
CIP

Završna konferencija projekta ILIRIC u organizaciji Centra za informiranje i priznavanje dokumeneta iz područja viskog obrazovanja (CIP) službeno je otvorena danas u hotelu Buna u Mostaru. Konferencija je usmjerena na implementaciju Lisabonske konvencije o priznavanju u Bosni i Hercegovini.

Konferenciju je otvorio direktor CIP-a Damir Ljubić koji je u svom uvodnom govoru istaknuo kako su djelatnici CIP-a jedna velika obitelj koja kontinuirano radi na poslovima informiranja i priznavanja visokoškolskih kvalifikacija, te kako priznavanje više ne predstavlja problem u BiH. 

“CIP radi profesionalno, na europskoj razini, a u prilog tome govori da je projekt podržalo i Vijeće Europe. U sklopu projekta ILIRIC kreirali smo Model zakona o priznavanju inozemnih visokoškolskih isprava koji vam predstavljamo na konferenciji uz nadu da ćete zajednički uspjeh našeg tima prenijeti svojim suradnicima”, naglasio je direktor Ljubić, te posebno zahvalio predstavnicima Slovenije, Hrvatske i Srbije što su prepoznali značaj ovog projekta. 

Projektni tim ILIRIC-a analizirao je sve propise iz područja priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija u Bosni i Hercegovini, omogućio prevođenje pratećih dokumenta Lisabonske konvencije na sva tri službena jezika BiH, čime je Konvenciju u cijelosti učinio lakšom za raumijevanje, a samim time i korištenje u BiH i regiji. Prijevodi su objedinjeni u publikaciju Prateći dokumenti Lisabonske konvencije o priznavanju i dostupni su u elektronskoj formi na web stranici CIP-a, kao i u tiskanoj formi. 

Manager projekta Mirta Mandić Martinović s ponosom je kazala kako je CIP prva regionalna institucija koja je omogućila da svi prateći dokumenti budu dostupni na svim jezicima u službenoj uporabi u BiH, što je značajno za provedbu Lisabonske konvencije i postizanje višeg stupnja harmonizacije zakonodavstva u BiH sa odredbama ove Konvencije. 

“Naš cilj je motivirati sve stakeholdere na potpunu primjenu Lisabonske konvencije i olakšati njezino razumijevanje i korištenje, što će u konačnici rezultirati izvrsnosti u njezinoj implementaciji u Bosni i Hercegovini”, poručila je Mandić Martinović. 

Trodnevnom događaju nazoče predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH – HEA, predstavnici nadležnih obrazovnih vlasti i nadležnih tijela za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, kao i regionalni predstavnici ENIC centara Slovenije, Hrvatske i Srbije koji su prepoznali važnost ishoda projekta ILIRIC.