DOBRO JE ZNATI Što učiniti da ne ostanete bez više novca nego što ste mislili uzeti na bankomatu?

banke, dobit, proračunski korisnici, plaće, Adnan Faladžić, server, server, Vlada HNŽ, Adnan Faladžić, vijesti, inozemstvo, bankomat, putovanje, Novac

Prije nego što krenete na putovanje u inozemstvo trebalo bi provjeriti na koji način i uz koliku proviziju možete podizati novac sa bankomata. Za transakcije podizanja gotovine i plaćanja karticom svaka banka naplaćuje naknadu u skladu sa svojom poslovnom politikom, piše portal Biznis.

Banke za isplatu gotovine na bankomatima naplaćuju i do četiri posto isplaćene sume ili tri do četiri eura po transakciji, u zavisnosti od ukupnog iznosa i od toga koristite li debitnu ili kreditnu karticu.

Prije nego što otputujete u inozemstvo, potrebno je da kod izdavatelja platne kartice provjerite može li se ona koristiti i u inozemstvu, kao i koji su uvjeti konverzije, osnovni troškovi i naknade za korištenje te kartice u inozemstvu, piše B92.

Ako se ima u vidu visina provizije za korištenje platnih kartica u inozemstvu, pogodnije je plaćati karticom direktno kod trgovca od podizanja gotovine na bankomatu. Ukoliko nemate moguć́nost da direktno na prodajnom mjestu izvršite plaćanje i primorani ste podići novac, koristite debitnu karticu jer su provizije najčešće niže nego za korištenje kreditnih kartica.

Banke iz iste grupacije mogu naplatiti proviziju za podizanje gotovine

Pojedine banke u inozemstvu ne naplaćuju proviziju za podizanje novca debitnom karticom ukoliko imaju takav ugovor sa vašom matičnom bankom.

"Česta je zabluda korisnika da banka u inozemstvu neće naplatiti proviziju za podizanje novca sa bankomata ako je iz iste bankarske grupacije kao i banka koja je izdala karticu u vašoj zemlji. Sve poslovne banke su zasebne pravne osobe, stoga provizija za podizanje novca s bankomata neće biti naplaćena samo ako su banke međusobnim sporazumom regulirale to pitanje, što možete provjeriti sa vašom bankom prije nego što otputujete u inozemstvo", upozoravaju iz Narodne banke Srbije (NBS).

Također, savjet je da korisnici memoriraju broj telefona sa kartice u imenik mobilnog telefona kako bi, u slučaju potrebe, mogli da na jednostavan način kontaktiraju banku izdavatelja kartice.

Izdavatelji platnih kartica za transakcije podizanja gotovine na svojim bankomatima u praksi najčešće ne naplaćuju naknadu, dok za transakcije na bankomatima drugih banaka i za podizanje gotovine u inozemstvu, banke izdavatelji u skladu sa svojom poslovnom politikom naplaćuju naknade. Tarifnici banaka za ove usluge javno su dostupni na njihovim portalima i korisnici na jednostavan način mogu provjeriti te naknade.

Osim provizije može biti naplaćena dodatna naknada

Dodatno, za podizanje gotovine platnim karticama u inozemstvu banke prihvatioci mogu uvesti takozvani 'surcharge', što je dodatna naknada koju naplaćuje banka prihvatilac, odnosno banka čiji je bankomat.

Također, za podizanje gotovine u inozemstvu i plaćanje na prodajnim mjestima neki prihvatioci pružaju DCC (Dynamic Currency Conversion) uslugu na bankomatima i POS terminalima u inozemstvu.

Navedena usluga pruža mogućnost korisnicima da se transakcija izvrši u valuti zemlje u kojoj je kartica izdata. Kod te usluge je važno da korisnici obrate pažnju koji tečaj je banka prihvatilac koristila za konverziju jer može biti nepovoljan za korisnika i da na osnovu toga odluče hoće li koristiti tu uslugu ili odustati od nje kako bi se transakcija izvršila na standardni način.