GLUMI U AVATARU Mladi glumac iz BiH dobio je ulogu u filmu za koji se prijavilo blizu 35.000 glumaca, otac ga je pripremao za audiciju

Filip Geljo
Privatna arhiva

Filip Geljo (20), sin bh. glumca Jasmina Gelje, koji živi u Kanadi i koji se proslavio u kultnoj „Audiciji“, glumi u nastavku „Avatara“.

U spektaklu redatelja Jamesa Camerona "Avatar: The Way of Water" glumi sedam novih mladih glumaca, među kojima je i Filip, koji tumači lik mladog lovca Aonunga iz Metkajin klana, piše Avaz.

''Raditi s Jamesom Cameronom bilo je veliko iskustvo. Čovjek ima ogromno znanje o mnogim stvarima. On ne samo da je redatelj i pisac nego je i znanstvenik. Prije nekoliko godina spustio se malom podmornicom na dno oceana da bi vidio što se u tom svijetu, apsolutno nepoznatom za ljudski rod, događa, a ta je podmornica rađena po njegovim nacrtima. U principu je veoma drag i jednostavan čovjek, ali točno zna u svakom trenutku što hoće, bilo od glumaca, bilo od filmske ekipe. Bila mi je, zaista, čast raditi s njim. Inače, kompletna ekipa radila je izuzetno profesionalno, iako se u nekim stvarima prvi put susretala s novom tehnologijom'', kaže Filip.

On je na setu imao priliku i upoznati velike holivudske zvijezde, poput Kate Winslet.

''Da, upoznao sam mnoge zvijezde ne samo iz filma nego i one koji su dolazili da nas posjete na setu, a posjetili su nas i Steven Spielberg, Arnold Schwarzenegger... Što se tiče Kate, fantastična glumica, veoma je jednostavna, kao, uostalom, i svi ostali. Veoma su dragi ljudi i veoma srdačni'', ističe Filip.

S obzirom na to da je njegov otac također veliki glumac, pitali smo ga je li se s njim savjetovao pripremajući ulogu.

''Naravno, otac me i pripremao za audiciju. Bilo je tu i moje tvrdoglavosti kada mi je savjetovao da nešto uradim baš kako on to hoće. Srećom da sam ga poslušao, jer je na kraju to i pomoglo da dobijem ulogu. Ipak je bilo, kažu, blizu 35.000 glumaca po cijelom svijetu koji su aplicirali za ovaj „Avatar“, od čega nas je samo šestero-sedmero prošlo. Same pripreme i provjere trajale su više od tri mjeseca, a bile su eliminacijske. Ako ne pokažete napredak, možete se pozdraviti s ulogom'', kaže Filip.

Ističe da je audicija za svakoga trajala sedam dana.

''Mnogi su, nažalost, otišli iz Los Angelesa uplakani. Ali ipak mislim, što mi je i otac govorio, da je potrebno i puno sreće da bi se dobila uloga. Međutim, ako i ne dobijete neku ulogu, ne znači da neka sljedeća neće biti vaša. Nikada ne gubite nadu'', poručuje mladi glumac.

''Da budem iskren, malo bih htio zaboraviti na studije, jer sam tri godine proveo na setu, ne samo za „Avatar“ nego sam prije radio na dječjoj seriji " Odd Squad“, gdje sam imao puno veće glumačke zadatke nego u „Avataru“, jer sam imao glavnu ulogu. Treba mi malo duži period odmora. A kad se odmorim, vidjet ću što ću dalje, što, naravno, zavisi od uloge'', poručuje Filip.