NAJPOZNATIJA "JAVNA TAJNA" HOLLYWOODA Burna priča dvije zvijezde

Katharine Hepburn,Spencer Tracy,Hollywood
Silver Screen Collection/Getty Images

Kada bi iskreno ispunjavali Facebook biografije u to vrijeme, Spencer Tracy i Katharine Hepburn bi morali odabrati opciju "komplicirano", "otvorena veza" ili nešto slično kada bi otkrivali svoj ljubavni status.

Međutim, vjerojatno bi zapravo skrivali informacije. Ovaj duo je podigao pojam "javna tajna" na nedostižnu razinu i proveli su četvrt stoljeća u vezi a da nitko nije ništa govorio, iako su svi znali, što je gotovo senzacionalno. Međutim, to nešto govori i o poštovanju koje je tadašnji Hollywood imao prema njima.

Danas, kada se govori o Tracyju i Hepburn, bez puno razmišljanja ih stavljaju u istu kategoriju i smatraju glamuroznim parom starog filmskog doba, ali nije tako crno-bijelo kao što se čini. Spencer je, naime, bio oženjen drugom ženom tijekom cijele priče s Hepburn. Već je imao djecu s njom, pa se zato trudio ne privlačiti pažnju na činjenicu da je rijetko kod kuće, već stalno s kolegicom.

To je bilo pomalo neugodno, iako nije morao previše truda ulagati jer su svi već sve znali. Spencer i Katharine započeli su svoju aferu 1941. godine dok su snimali film Žena godine i ostali zajedno sve do njegove smrti 1967. godine. Snimili su još osam filmova zajedno i uvijek su bili viđeni zajedno u javnosti, iako njihova veza nikad javno nije proglašena. Ljudi su to prihvatili zdravo za gotovo i znalo se da su par, piše Index.hr.

Spencer se nije mogao razvesti jer je bio katolik, pa je smatrao da je to grijeh. Njegovoj supruzi nije smetalo sve dok bi povremeno dolazio kući i provodio vrijeme s djecom. Ni Katharine to nije previše smetalo.

Progovorila tek kad je umrla i njegova supruga

Preuzela je brigu da ga učini sretnim u to vrijeme pa je prešla preko njegovog braka, čestih alkoholnih problema i čak preljuba (što znači dvostruku prevaru u Spencerovom slučaju), sve kako bi održali poseban odnos koji su imali.

Tracy je umro 1967. godine, a Katharine nikad nije ništa rekla o njihovoj izvanbračnoj vezi sve do početka 1980-ih kada je i Spencerova supruga preminula. Do tada je Katharine, iz poštovanja prema gospođi Tracy, šutjela o njihovom odnosu, ali se kasnije otvorila kada više nije morala brinuti hoće li udovica biti dovedena u neugodnu situaciju. To je bilo žensko solidarno ponašanje u djelu, piše Index.hr.

Sve to je pomalo čudno ako se uzme u obzir da je Katharine Hepburn bila ikona ranog holivudskog feminizma. Bila je poznata po nošenju hlača, kako simbolički tako i doslovno (i oba su bila blago kontroverzna), i bila je idolizirana od strane svake "snažne, neovisne žene". Međutim, očito je da je njezina divljenje prema Spenceru Tracyju dovelo do nekih kompromisa koji joj nisu teško pali, naprotiv. Možda je to također dokaz njezine snage, tko zna...

Kada pogledamo njihovih devet zajedničkih filmova, sve postaje jasnije, jer glumci koji se privatno ne poznaju ili se ignoriraju ili čak mrze mogu razviti neku kemiju na ekranu. Ali kemija između Spencera i Katharine u svakom od tih djela zaista nadmašuje uobičajenu filmsku kemiju.

Čini se da mogu predvidjeti svaku reakciju drugoga čak i s vezanim očima i da se suprotstave i odgovore već u datom trenutku, čak i ako su zaboravili scenarij. To je dijelom zato što su iznimni glumci, teško da ima boljih, ali dijelom mora biti i zbog njihove sinergije i sjedinjenja koji su premašili granice mogućeg. Stoga je izraz "stvoreni jedno za drugo" potpuno primjenjiv na njih, kako u filmskom smislu, tako i u smislu njihovog životnog puta.

To je bio čudan, ali ne samo čudan, već i filmski plodonosan put. No kada bismo počeli govoriti o njihovim izdvojenim bravurama, priznanjima i rekordima, ostali bismo do jutra, pa čak i prekosutra. Bolje je da se ovog puta fokusiramo samo na njihovu ljubav...