Uvjereni ste kako jednostavno ne znate štedjeti? Imamo rješenje!

štednja

Toliko toga učimo tijekom školovanja, ali nitko nas ne nauči jednu od najvažnijih lekcija, a to je ona o upravljanju osobnim financijama.

Ta lekcija bi trebala krenuti još od djetinjstva kada bi bilo idealno da roditelji uče djecu da samostalno raspolažu svojim džeparcem, ali u našem društvu je to rijetkost. Tako vremenom izrastamo u ljude koji svoje financije prepuštaju slučajnostima i zbog toga smo pod stalnim stresom. Svi se često i ustručavamo tražiti pomoć jer su osobne financije često obavijene velom tajni.

Tako smo došli na ideju da s vama učimo više o financijama, ali na zabavna način.

Temelj odgovornog raspolaganja financijama je štednja. Da, znamo da ste pomislili kako teško možete nešto uštedjeti, ali uz pravilo 50:30:20 možete imati savršeno posložene financije.

Ovo pravilo sastoji se od 3 jednostavna načela. 

1. Obveze - 50%
Od ukupnih prihoda odmah odvojite 50% za hranu, režije, kredit, gorivo...
2. Želje - 30 %
Ovdje spadaju naše želje i sitni luksuzi, primjerice odjeća, putovanja, restorani...
3. Štednja 20%
Neizostavni dio svakog dobrog planiranja u osobnim financijama je štednja. Štednja nikada nije sama sebi svrha, ona je ustvari odgođena potrošnja ili, kako često volimo kazati, buduća investicija. Kada štedite, svakodnevne stvari poput kvara auta ili veš mašine vas ne mogu izbaciti iz kolosijeka i uvijek ćete se osjećati sigurno.

Kako biste ostali disciplinirani u štednji, možete svaki mjesec putem m-ba aplikacije UniCredit banke prebaciti 20% prihoda na svoj štedni račun ili možete jednostavno napraviti trajni nalog tako da vam se svaki mjesec automatski prebacuje željeni iznos. (ZA UNICREDIT:Oko ovog tehničkog dijela bismo trebali Vašu pomoć)
Svi mi mislimo da ne možemo štedjeti, ali kada počnete vidjet ćete da ćete uspjeti i na kraju ćete osjećati ponos jer činite nešto dobro za svoju financijsku stabilnost.


Do sljedećeg edukativnog članka o osobnim financijama, pokrenite svoju štednju. Mi sigurno hoćemo!