HRANA ZA NOĆ Ove grickalice učinit će vas sitim, a možete ih jesti i za bolji san

Hrana

Stručnjaci kažu da je najbolje ne jesti neposredno prije spavanja, ali svakoga povremeno uhvati žudnja za ponoćnim međuobrokom. Tada je važno pametno odabrati čime ćemo utažiti glad.

"Preporučujem namirnice koje uključuju tri primarna makronutrijenta: masti, ugljikohidrate i proteine. Jogurt, mlijeko, svježi sir i maslac od orašastih plodova primjeri su idealne hrane za sitne sate jer sadrže sva tri makronutrijenta, lako su probavljivi i mogu se lako apsorbirati u krvotok za održavanje razine glukoze u krvi tijekom noći", izjavila je dijetetičarka i nutricionistica Felicia Stoler za PureWow.

Stoler priznaje da je problematično jesti noću, ali određena hrana nije tako loša, pogotovo u malim porcijama. Savjetuje izbjegavanje svega što ima puno masti, šećera, začina i kiselina.

Hrana s triptofanom i melatoninom poboljšava san

Dijetetičarka Bianca Tamburello predlaže konzumiranje hrane koja sadrži tvar za koju je poznato da podržava zdravlje srca, mišića i kostiju.

"Magnezij koji se nalazi u orašastim plodovima, sjemenkama, špinatu i kiselom soku od višanja, može poboljšati kvalitetu sna tako da se osjećate odmornije i može vam pomoći da brže zaspite", rekao je Tamburello za Real Simple.

Ona također podržava hranu koja sadrži kemikalije poput triptofana i melatonina, koje mogu poboljšati vaš san.

"Triptofan, koji se često povezuje s puretinom, ali se nalazi i u mliječnim proizvodima, piletini i ribi, može pomoći u povećanju razine serotonina kako bi pozitivno utjecao na san", objasnila je Tamburello.

Što se tiče izvora melatonina, razmislite o pijenju soka od višnje ili jedenju zobi i grožđa. Bademi i orasi, dvije namirnice pune vlakana, uz voće i povrće, također mogu biti kvalitetni međuobroci za kasno u noć.

Večera bi trebala biti poslužena tri sata prije odlaska u krevet

"Hrana bogata antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama (orašasti plodovi, sjemenke, voće i povrće) također je odličan izbor", dodala je Tamburello.

Idealno je prestati jesti barem tri sata prije nego što legnete u krevet, ali ako vam glad ipak ne da spavati, birajte namirnice s popisa u nastavku.

Kokice

Bademi i orasi

Dimljeni losos

Jogurt s granolom

Humus s krekerima ili povrćem

Zobena kaša

Sendvič s maslacem od kikirikija

Jaja

Sjemenke bundeve