RAVNO Obnavlja se rodna kuća Ruđera Boškovića

ruđer bošković,rodna kuća,Ravno

U mjestu Orahov Dol kod Ravnog na jugu BiH obnovit će se obiteljska kuća znamenitog hrvatskog znanstvenika Ruđera Boškovića, izvijestili su u petak iz Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH.

Inicijativa o obnovi obiteljske kuće Boškovića potekla je iz HAZU u Zagrebu, što su prihvatili i podržali HAZU u BiH i općina Ravno.

Tim je povodom održan radni sastanak te su članovi HAZU u BiH obišli Orahov Dol i mjesto obiteljske kuće Boškovića, navodi se u priopćenju ove kulturno-znanstvene institucije u BiH nakon današnje sjednice njihove godišnje skupštine.

Hrvatska je vlada već obnavljala rodnu kuću Ruđerova oca Nikole u mjestu Orahovu dolu u Ravnom. S obzirom na protok vremena potrebna su nova ulaganja. To je sada spomen-muzej s kojim općina Ravno pokušava trajno sačuvati prve korijene obitelji ovog poznatog znanstvenika kojega su za njegova života i rada tražili na svim tadašnjim carskim dvorovima, na prostorima današnje Italije, Francuske, Engleske.

U selu Orahov Dol je postavljeno spomen poprsje Ruđeru Boškoviću, a ima i svoju ulicu. Koliko znači ovaj znanstvenik općini Ravno, pokazali su na 300. godišnjici rođenja Ruđera Boškovića (rođen 1711., a umro 1787. godine), kada je u svibnju 2011. godine ispred zgrade općine podignut spomenik Ruđeru Boškoviću.