NAJVAŽNIJA HALJINA U ŽIVOTU Cijene vjenčanica u Mostaru idu od 700 KM do 2000 KM, mladenke sve zahtjevnije

vjenčanice
Vjenčanice "Lusso Concept" i "AMAD atelier"

Izabrati najvažniju haljinu u životu u kojoj ćete zasijati na dan vjenčanja i zbog koje će vas pamtiti, za buduće mladenke uvijek nosi poseban pritisak sa sobom, a godinama taj teret savršenosti haljine dolazi do samog vrhunca, kako sa očekivanjima i zahtjevima, tako i sa cijenama.

Ponekad, haljine se biraju još mjesecima pred vjenčanje, kako kažu, nije ni čudo s obzirom na to da se o tom danu mašta još od djetinjstva, a ovisno od vaših želja, iznajmljivanje savršene haljine danas iznosi od 700 KM pa sve do 2000 KM.

O ovim temama razgovarali smo sa vlasnicama dva popularna salona vjenčanica u Mostaru, Lizom Grle ispred „Lusso Concept“ salona te Arnelom Marić ispred „AMAD atelier“, a obje su suglasne u jednom – za svaku buduću mladenku mora se naći savršen komad koji joj odgovara po svim mjerilima i sve je podređeno tome.

vjenčanice

„Na našem tržištu je zastupljeniji vid iznajmljivanja nego kupovine prvenstveno radi cijene, a drugo zbog vremena izrade željene vjenčanice po mjeri. Ovisno od brenda, neki modeli se čekaju i do šest mjeseci. Jednostavnije je probati model koji se nalazi u salonu i uraditi minimalne korekcije ako su iste potrebne“, kazala je Liza Grle za Hercegovina.info.

vjenčanice

U ovom salonu cijene haljina se kreću od 800,00 KM do 2.000,00 KM, a moguće je isključivo iznajmljivanje. Cijene vjenčanica variraju na osnovu proizvodnog troška, tj. nabavne cijene.

Prati li cijena kvalitetu?

„Što se tiče omjera cijene i kvalitete, ne nužno. Vjenčanice istog brenda mogu imati znatnu razliku u cijeni, ali zbog materijala, vrste ručnog rada koji se koristi, te potrošenog vremena na izradu tj. ukupnog troška proizvodnje. Tako da u tom slučaju kvaliteta nije upitna. Uvijek postoje mladenke sa ograničenim proračunom i mi se u tom slučaju trudimo svojom ponudom prilagoditi njihovim potrebama“, izjavila je Grle.

vjenčanice

Kada su u pitanju modeli koji su danas najtraženiji, Grle kaže da svaka roba uvijek nađe svoga kupca.

„Ovo je najčešće pitanje što se tiče mladenki i osoba zainteresiranih za modnu industriju vjenčanica. Odgovor je za sve modele! Svaka roba ima svog kupca. U svakom trenutku postoje trendovi koje jedan dio budućih mladenki prati, međutim, uvijek postoji netko tko želi neku klasiku, netko vjenčanicu iz dječijih snova, netko jednostavnost, a netko nešto drugačije, što nije viđeno da se može posebno istaknuti“, naglasila je Grle za naš portal.

Kako kaže, salon „Lusso Concept“ je još uvijek nov na tržištu, otvoren 2022. godine, ali iza njih su dvije sezone vjenčanja i već mogu napraviti neku usporedbu u poslovanju. Zaključak je jedan, koliko god da su mladenke različite, u jednom su iste - svaka želi za svoj dan izgledati najbolje i pronaći svoju vjenčanicu iz snova.

Vjenčanice na fotografijama i u realnosti

„Jedan dio njih ovaj zadatak shvati kao obvezu koju trebaju ispuniti i većinom dođu sa određenim željama što im olakšava izbor. Drugi dio želi isprobati više različitih modela i stilova kako bi se pronašle u nekom. U svakom slučaju tu smo mi da im pomognemo da pronađu ono u čemu će se najbolje osjećati. Najbitnije je da budu otvorene prema različitim modelima i bojama. Svi mi većinom biramo stvari preko fotografija, a u stvarnosti je sve drukčije kada se proba“, objasnila je Grle.

vjenčanice

Šta sve utječe na izbor vjenčanice?

Naglašava da je mnogo faktora u igri, od različitih figura, visina, tena, pa do držanja, a sve to utječe na cjelokupan izgled.

Bitan je sklad svega navedenog da se izabere odgovarajuća vjenčanica. Nekada taj proces izbora traje samo 10 minuta. Postoje mladenke koje probaju jednu vjenčanicu i odmah se odluče za istu. Nekada se to produži na par termina, međutim bitan je krajnji izbor da se pronađe ona prava na zadovoljstvo obe strane“, zaključila je Grle.

Salon „AMAD atelier“ postoji već tri godine u Mostaru, a Marić ispred njega govori da su dosadašnjim poslovanjem zadovoljni, vjenčanja su uvijek u modi.

„S obzirom na to da se radi o visoko kvalitetnim vjenčanicama svjetskih brendova, prodaja nije moguća. Najniža cijena najma u našem atelieru je 700 KM, a najviša za sada je 2000 KM. Cijene variraju u ovisnosti od same kolekcije i brenda. Kako smo mi ekskluzivni studio, uvijek tu imate najnovije komade koji dolaze sa posljednih tjedana mode u svijetu, i naravno koštaju najviše“, kazala je Marić za Hercegovina.info.

vjenčanice

Modeli za koje se najčešće odlučuju

Jako je teško reći precizno za kakve modele se mlade najviše odlučuju, jer danas postoji najraznovrsnija ponuda ikada.

„Ponuda od kombinezona, vjenčanica koje nisu bijele boje, jednostavnih silueta, pa sve do raskošnih princess krojeva. Kroz sam posao, opet su A krojevi i sirene, vječiti klasici koji su jako često traženi“, istaknula je Marić.

vjenčanice

One najbolje, najnovije i naravno prvi put nošene vjenčanice su najskuplje.

Mislim da su žene zahtjevnije danas, jer je i mogućnost izbora veća, a dostupnost društvenih mreža je takva, da sve mi imamo mogućnost pratiti šta je danas moderno i šta je baš najpopularnije u svijetu vjenčanja. Danas možete pronaći lijepu haljinu svuda. Ali ono što mi nudimo, su ekskluzivne vjenčanice modnih kuća, i brendovi koji su malo drugačiji u odnosu na ponudu koju već imamo u BiH. Što se tiče omjera cijene i kvaliteta, mislim da je to opravdano“, objasnila je Marić za naš portal.

vjenčanice

Cijene vjenčanica se mijenjaju isključivo nakon dolaska novih kolekcija.

„U ovom poslu, nama je najvažnije odgovoriti na sve zahtjeve jedne mladenke, i pružiti im, kako se u ovom poslu kaže, 'say yes to the dress show' ugođaj. Naš atelier je kreiran sa ciljem da svakoj ženi pružimo ugodno iskustvo, u lijepom ambijentu, kako za nju tako i njenu pratnju“, izjavila je Marić.

Za kraj, kazala je da ovaj proces i te kako zna biti dugotrajan, ali za nju nikako iscrpan.

vjenčanice

„Ne mogu sve mladenke odabrati i donijeti odluku u okviru jednog termina. Nekome je dovoljna jedna haljina, dok neke moraju probati minimum 7-8 komada, dok ne nađemo put do one prave. Naglasila bih i da je moj posao nastao iz velike ljubavi prema vjenčanicama i haljina, pa ga ne smatram iscrpnim ni u kom slučaju“, zaključila je Marić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.