FOTO  Zadnja krizma biskupa Ratka, sutra predaje dužnost

Zadnja krizma Ratka Perića
Hercegovina.info

Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić danas je u Župi sv. Ivana i Evanđeliste krizmao 98 krizmanika. 

Ovo je zadnja generacija koju će krizmati biskup Ratko, budući da već u ponedjeljak službu u Mostaru preuzima biskup Petar Palić.

Mons. Ratko Perić (2. veljače 1944.) je apostolski upravitelj Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, do ustoličenja novoga biskupa, Petra Palića, zakazanoga za 14. rujna 2020.

Ratko Perić je osnovnu školu pohađao u Rotimlji i Crnićima (kod Stoca), sjemenišnu gimnaziju u Zagrebu, Filozofski fakultet u Zagrebu, te Teološki studij u Rimu. Doktorirao teologiju 1971. na sveučilištu Urbaniani. Zaređen za svećenika 29. lipnja 1969. u Prisoju.

U Rimu je od 1979. do (1992.) bio rektor Papinskoga hrvatskog zavoda svetog Jeronima. Istodobno je predavao na papinskim sveučilištima u Rimu. Za biskupa koadjutora posvećen je 29. svibnja 1992. u Neumu. Kao rezidencijalni biskup Mostarsko-duvanjske biskupije i Trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj ustoličen je 11. lipnja 1993. godine, navodi se na stranici Wikipedije.

Petar Palić (3. srpnja 1972.) je imenovani mostarsko duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Prethodno je obnašao dužnosti hvarskog biskupa, generalnoga tajnika Hrvatske biskupske konferencije i generalnoga vikara Dubrovačke biskupije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.