SURADNJA MOSTARA I BANJA LUKE Koncert "Suvremenici – Milošević i Kopland" u Kosači

Muzički mostovi
Muzički mostovi

Koncert "Suvremenici – Milošević i KoplandSimfonijskog orkestra Mostar i Združenog gudačkog orkestra "Ban Svetislav Tisa Milosavljević“ iz Banje Luke, bit će održan sutra u
Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača“ s početkom u 20 sati. Koncert će biti izveden u sklopu projekta "Muzički mostovi“.

Suradnja između glazbenika iz Banje Luke i Mostara intenzivirana je posljednjih godina neformalno kroz različite koncerte. Projekt "Muzički mostovi“, odnosno koncerti „Suvremenici – Milošević i Kopland“ učinili su da se glazbeni umjetnici iz Kamernog gudačkog orkestra "Ban Svetislav Tisa Milosavljević“ Banskog dvora i Simfonijskog orkestra Mostar povežu i ostvare suradnju kroz čak tri koncerta i to u Banjoj Luci, Mostaru i Bugojnu.

"Mostovi po sebi jesu tu da povezuju dvije obale i da se preko njih savladavaju različite prepreke. Ovaj projekt povezuje pre svega dva velika umjetnika – Arona Koplanda, američkog kompozitora i Vladu Miloševića, bosansko-hercegovačkog kompozitora. Njihovi glazbeni jezici su slični jer su obojeni folklorima naroda kojim pripadaju. Također, mostovi u ovom slučaju spajaju i dva spomenuta orkestra, ali i tri grada u Bosni i Hercegovini“, rekao je Dušan V. Urošević, dirigent i umjetnički koordinator projekta za Hercegovina.info.

Muzički mostovi

Pored toga, projekt povezuje i profesionalne glazbenike, ali i tek svršene studente Akademije umjetnosti UNIBL, čime ovi mladi ljudi imaju mogućnost za afirmaciju. Cijeli projekt organizira ACTA, dok je partner Veleposlanstvo SAD-a u BiH.

"Prvi koncert u nizu premijerno je izveden u Banjoj Luci polovinom ožujka. Očekuju nas koncerti 29. travnja u HKC ’Kosača’ u Mostaru s početkom u 20 sati, ali i KSC u Bugojnu 30. travnja.

Što se tiče organizacije i proba sve je proteklo u najboljem redu, s obzirom na to da veći dio orkestra čine profesionalni glazbenici koji su bili na visini zadatka“, kazao je Urošević.

Na koncertu će se predstaviti ukupno 18 glazbenici, među kojima će se istaknuti solisti Dinko Blagojević na klaviru i Maša Brujić na oboi.

"Repertoar je sačinjen od instrumentalnih kompozicija Miloševića: Bosanske svite i Koncerta za obou i gudače, ali i Koplandovog ’Hoe Down’ iz baleta ’Rodeo’ i ’Starih američkih pjesama’ aranžiranih i orkestriranih za obou i gudački orkestar od studenta kompozicije Faruha Mehića s Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci“, objasnio je Urošević.

Kako je naglasio, pored glazbenika iz Banje Luke s kojima redovno surađuje, Urošević kaže da je ova suradnja sa Simfonijskim orkestrom iz Mostara uistinu izvrsna, prijateljska i topla, čime se posebno ističe.

"Posebno moram zahvaliti rukovoditelju orkestra gospođi Snježani Zovko. Ovo jeste bio izazov s obzirom da je prvi projekt ovog tipa između dva orkestra. No, to upravo otvara mogućnost dalje suradnje, do čega vjerujem da će doći kroz nove projekte, a opet zahvaljujući Veleposlanstva SAD-a u BiH“, zaključio je Urošević.

Muzički mostovi