FOTO  Ovo nije urban grad. Nedostaje planskog građenja i uređenja, urbanističkog plana i zelenih površina

Mostar, urbanizam, planiranje

Pričaonicu na temu 'Treba li Tebi Javni Prostor?', održana je u Mostaru u sklopu projekta 'Mostar – Prostori koji pokreću' u organizaciji Agencije lokalne demokracije Mostar (LDA Mostar). Ovo je ujedno bio jedan od događaja planiranih kako bi se obilježio 'Tjedan za planet Zemlju'.

Aktivisti i aktivistice grada Mostara pokušali su ukazati na činjenicu da javni prostori pripadaju svima, te pozvati građane da aktivno sudjeluju u kreiranju sadržaja i korištenju javnih prostora u cilju poboljšanja kvalitete života u gradu Mostaru.

Mostar,urbanizam,planiranje

Predsjednica udruge 'ForA', Esma Šantić istaknula je da je princip djelovanja udruženja 'ForA' identifikacija problema u urbanoj sredini uz interakciju građana, a sve u cilju podizanja svijesti o važnosti kulture u svakodnevnom životu sa akcentom na edukaciju mladih.

Sudionici i sudionice događaja su se složili da je potrebno započeti novu eru osvještenosti i participacije građana i građanki Mostara, te da je krajnje vrijeme da Grad Mostar, zajedno sa Ministarstvom trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ, pruži sustavnu podršku istraživanju i zaštiti prirode.

Magistar floristike i pejzažnog oblikovanja Bojan Spasojević, istaknuo je kako su zelene površine kapitalni dio svake uređene urbane sredine koje svojim funkcijama čine neraskidivu i nadopunjujuću konceptualnu cjelinu sa ostalim građevinskim urbanim elementima.

S građanima i građankama prisutnim na događaju su razgovarali: predsjednik ekološkog Udruženja 'Majski Cvijet' Oliver Arapović, Udruga za unaprJeđenje kvalitete življenja 'Futura' Marin Bago, predsjednica Udruženje 'ForA' Esma Šantić i magistar floristike i pejzažnog oblikovanja Bojan Spasojević.

Mostar,urbanizam,planiranje

Kroz razgovor s prisutnima, više puta je istaknuto nepostojanje planskog građenja i uređenja, odnosno nepostojanje urbanističkog plana. Istaknuto je kako se osnivaju različita povjerenstva kako bi se 'ispod stola' progurao neki projekt, a spomenuto je i značajan nedostatak zelenih površina, drvoreda i drugog u Mostaru.

Također, navedeni su primjeri pokušaja devastacije Bunskih kanala gdje je u nekoliko navrata do sada pokušano dobivanje dozvole za izgradnju mini hidrocentrala. Osim toga, spomenuti su i problemi s odlagalištem otpada, muljem, piralenom i dr.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.