FOTO/VIDEO  Koja je poveznica slavnog Anthony Bourdaina i Mostara? Pripremite nepce i zavirite s nama u No Reservations

No Reservations

Planetarno popularni američki kuhar Anthony Bourdain na mnogima je ostavio traga, a njegova duhovitost, cinizam i beskompromisna kritika osvajali su srca gledatelja širom svijeta. Duh njegovog najpoznatijeg serijala 'No Reservations' stigao je i u mostarsko ugostiteljstvo čime su vlasnici preuzeli veliku odgovornost kako bi probranim menijem, atmosferom i vinskim kartama zadovoljili apetite onih koji znaju što hoće kada su u pitanju hrana i piće.

Ekipa hercegovina.info jednostavno je morala zaviriti u novi ugostiteljski objekt koji se nalazi u SPC Orka u središtu Mostara, a nemate težak zadatak ako budete morali pogađati da je naziv objekta No Reservations. Odmah smo kroz prve razgovore 'dobili po prstima' zbog korištenja termina restoran jer nam domaćini ističu kako je zamišljeno da ljubiteljima kvalitetne hrane ponude specifičan finger food.

No Reservations Mostar

A kada je u pitanju specifičnost, sva 'krivica' odabira karte je na Saši Stanivukoviću. Riječ je o mladom Banjolučaninu koji je već godinama isprofilirano ime domaćeg ugostiteljstva. Pomno birana jela prokušana su desetke puta prije nego što su stavljena pred Mostarce i sve zainteresirane goste, a kako ističu u pripremi je već i novo osvježenje menija kako bi upotpunili viziju koju slijede.

No Reservations Mostar

Za doručak bogata i prihvatljiva ponuda

Budući da je objekt smješten u uskom centru Mostara, u njegovoj se blizini nalazi veliki broj privatnih i državnih tvrtki koje vape za kvalitetnim doručkom. No Reservation nudi par zdravih obroka s jajima, a popularan je i Bourdain's breakfast koji mami nepce s tostiranim pecivom i delikatesnom šunkom, cheddar sirom i jajima na postelji od rikule i cherry rajčica.

Među snackovima koji se izdvajaju od ostalih svakako vrijedi uz neko jelo dodati ili probati ukoliko već niste neke od autohtonih hercegovačkih sireva poput kupreškog kozjeg, dimljenog ili sira sa začinskim biljem. Ako smijemo preporučiti, na našem tanjuru bi se svakako našao i komad nekih od talijanskih prepoznatljivih sireva poput 'Grana Padana' ili 'Parmigiano Reggiano'.

Brusketi za one manje odlučne

Široka ponuda talijanskog specijaliteta koji uključuje kruh/pecivo i razne nadjevne varijacije neće ostaviti ravnodušnim one koji razmišljaju što bi 'ćuknuli' uz čašicu vina ili piva. U ponudi se tako mogu pronaći vegeterijanski, riblji i mesni brusketi, a kako smo se i sami mogli uvjeriti neki od njih su prava senzacija poput 'Voulez vous' brusketa s namazom od riblje paštete i maslina sa zapečenim kozicama. Uz njih moramo spomenuti i 'Smoked bites' za koje je bespotrebno trošiti dodatne riječi nakon što pročitate sljedeći sastav: dimljena pastrva, pečeno jaje, rikola i 'Grana Padano.

No Reservations Mostar

Level up

Ukoliko ste blizu kalorijskog suficita pa ne morate baš tri puta odmjeriti svaki sastojak, onda se morate zaustaviti na ovoj stranici karte. Trgana svinjetina kao Miss Piggy ili trgana i sporo kuhana teletina popularnija kao All American rijetke neće privući. Za one koji su u treningu ili im je uvijek kasno za ove već nabrojane stvari, mogu uživati u Ave Caesar salati ili laganom sendviču Fresh Italian.

No Reservations Mostar

'Pileća bajadera' ili BBQ rebarca u komadu?

Sjedeći u ugodnoj skoro proljetnoj atmosferi vanjske terase No Reservations uočavamo nešto za ekipu što voli 'malo jaču' kuhinju. Odmah se mogu primijetiti dva kreativna naziva: pileća i svinjska bajadera. Pileća se sastoji od zapečenog bataka koji je punjen pilećim filetom, dok je za svinjsku bajaderu glavna 'tajna' u hrskavoj sporo pečenoj svinjetini.

No Reservations Mostar

Dosad nigdje u Gradu na Neretvi nismo uspjeli probati rebarca kao ovdje. Pola kilograma BBQ rebaraca, odnosno sporo kuhane svinjetine koja se potom zapekla u kombinaciji s domaćim umakom je za prste polizati, a kako to izgleda na djelu možete najbolje vidjeti na snimci ispod.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Povratak korijenima

Prošlo je 10 godina otkad je prvi put premijerno prikazana serija Parts unknown kojom je Bourdain ulazio u manje poznata mjesta te, gastronomski znatiželjno, otkrivao njihovu kulturu. Morat ćemo odmah 'u glavu' i za vas posebno bourdainovski otkriti određena jela poput Tortilla Burgera ili Doublea Troublea, no glavnu zvijezdu finger food promocije ipak ostavljamo za kraj. Postoji li nešto bolje od lasagnea? Ako da, onda su to pohane lasagne Bolognese na degustacijskoj plati! 

No Reservations Mostar

Ožujak izvlači najbolje iz Mostara

Iako smo u mjesecu kada je naglašena epmatija prema nježnijem spolu, bogat program vas zasigurno može ili mora dovući do Ulice kneza Višeslava. Naravno, Dan žena će dobiti svoju posebnu ulogu kada je za 8. ožujka planiran dnevni i večernji program. Uz glazbu uživo s Markom Karačićem u večernjem programu te s Draženom Majerskim u dnevnom programu, gosti mogu uživati u mesnom meniju: prosciuotto brusketi, teletina s krumpirom i povrćem te na kraju domaći čokoladni brownie, dok se riblji meni sastoji od hladne salate s pastom i tunjevinom, filetima dimljene pastrve i orade s blitvom na dalmatinski i domaćim čokoladnim brownijem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ukoliko za Dan žena imate drukčije planove, ne brinite jer niste nigdje zakasnili. Već u subotu 9. ožujka je prilika za popravni uz Marija Bevandu, a do kraja mjeseca goste će vikendima zabavljati Jadranko Mikulić, Dražen Majerski, Josip Pavlović te Jelena Krešić.

No Reservations Mostar

Za kraj moramo dodati malu opasku. Mnogima koji nisu upoznati s likom i djelom Anthony Bourdainea naziv objekta 'No Reservations' će zazvučati kao da rezervacije nisu potrebne, no unatoč kapacitetu od preko 120 sjedećih mjesta bojimo se da bi se u narednim danima mogla tražiti 'karta više' te ne bi bilo pametno slušati svoj instikt kada je u pitanju naziv.