'KO ĆE VIŠE Mostarci "beru" kese u južnom dijelu grada

Kese
Ko će više

Koliko su građani Mostara željni društveno korisnog rada za sredinu u kojoj žive i koliko može uraditi jedan Facebook post za pokretanje društvene akcije pokazalo je formiranje Inicijative građana „Ko će više? #uraditidobra“

Nakon što je Mostarac, Adi Đukić na svom Facebooku objavio ideju i poziv zainteresiranima da poduzmu kolektivne akcije i riješe one probleme u zajednici koji se mogu lako riješiti, odaziv je bio iznimno velik. Javili su se vrijedni volonteri koji će voditi računa o organizaciji, identificiran je prvi problem koji može biti riješen u gradu i dogovorena prva akcija.  

Prva akcija: subota, 20.03. 13:00 / Ko će više? #pokupitikesa

Prva akcija inicijative građana bit će čišćenje kesa na južnom izlazu iz Mostara. Nakon snažnih vjetrova, ostaci najlonskih kesa su se ponovno nakupili na šiblju i granju na lokalitetima Bišće polja - kod Doline sunca, Klasa, FIS-a, okolice Aviatičarskog mosta te Rodoča.  

U subotu, 20.03. s početkom u 13 sati (nakon Mostar Half Marathona), građani će pristupiti čišćenju navedenih lokacija i uraditi šta mogu da iste budu uklonjene. Pozvani su svi građani koji to žele da dođu i pridruže se akciji čišćenja inicijative građana. Pozvani su roditelji i prosvjetni radnici da animiraju učenike mostarskih škola koji žele sudjelovati u akciji, gospodarstvenici – naročito oni s Bišće polja koje će se čistiti, da uključe radnike koji žele sudjelovati te sve institucije koje mogu pomoći da uzmu učešća u akciji. Očekuje se podrška Grada i gradskih službi kako bi akcija prošla što uspješnije. Dodatna pomoć svih privrednika i građana u vidu doniranja osvježenja za volontere – vode, sokova, slatkiša je dobrodošla.  

Također, pozivaju se i svi gospodarstvenici da, koliko budu u mogućnosti, doniraju opremu za čišćenje, poljoprivredne makaze (velike), rukavice, kese za otpad i maske. Prva akcija će se obavljati na otvorenom i na velikom prostoru, uz puno poštivanje epidemioloških mjera. Svi koji sudjeluju u akciji trebaju nositi maske i paziti na distancu. Svi sudionici trebaju ponijeti rukavice i doći u čvrstoj odjeći (farmerke i kožna obuća) radi eventualnog nailaska na draču i trnje. Oni koji imaju poljoprivredne makaze, neka ih ponesu. 

Da čišćenje ne bi bilo uzaludno, vrijedi skrenuti pažnju na pravilno odlaganje najlonskih kesa i sličnog otpada kako jači vjetrovi ne bi ponovno razbacali kese i „okitili“ grad negativnim prizorom te da privredni subjekti trebaju imati posebna spremišta za najlon kese i kartone.

Društveno korisne akcije poput ove u razvijenim društvima su standard i uobičajeni dio života građana koji žele biti aktivni učesnici izgradnje boljeg i funkcionalnijeg društva. Pravila su jednostavna - nema politike, kukanja, kritiziranja, formalnog udruživanja, niti ičije posebne promocije. Samo građani koji dobrovoljno kreću u volontersku akciju da urade ono što se može da društvo oko njih bude bolje.  
Lokacije koje će se čistiti:
Svi zainteresirani mogu doći u 13 sati na jednu od lokacija (pratite zastavu lokacije):     
•    Dolina Sunca (početno mjesto: Zastava kod pijace)
•    Klas (obje strane ceste, početno mjesto: Zastava kraj firme Klas)
•    Okolica Fis-a  (početno mjesto: Zastava kraj ulaza u Fis )
•    Okolica Aviatičarskog mosta (Početno mjesto: Zastava kod Gazprom pumpe)
•    Rodoč (kolonija) – prostor uz cestu  (početno mjesto Zastava kod  kružnog toka Rodoču)

Molimo sve da se pridržavate epidemioloških mjera, održavate razmak, te nosite maske i radne rukavice (pokušat ćemo obezbijediti radne rukavice).

Izazov - Ko će više? #pokupitikesa  
Svi koji žele i mogu uraditi nešto za poboljšavanje sredine u kojoj žive, pozvani su da se priključe inicijativi građana.  
Vodilje inicijative su volonterizam, solidarnost, primjer djeci, upoznavanje, razmjena ideja i podizanje svijesti.  

Zašto naziv „Ko će više?“

Svi smo se mi kao djeca natjecali. Ko će više, ko će bolje, ko će prije, ko ce brže... Zašto se sada, kad smo odrasli, ne bi natjecali u tome ko će više uraditi dobra za našu zajednicu. I naravno, naučiti i našu djecu pametnoj i društveno korisnoj igri.
Svi koji žele i mogu uraditi nešto za poboljšavanje sredine u kojoj žive, pozvani su da se priključe inicijativi građana.  

Za prvu akciju – čišćenje kesa sa južnog izlaza iz Mostara motivacije ne nedostaje. 
Ipak, iduću subotu, 20.03. u 13 sati, bit će zabavno takmičiti se u tome ko će više? #pokupitikesa.  

Ukoliko nas vremenske ili druge neprilike spriječe u planiranom, akciju pomjeramo za 7 dana (iduću subotu).
Facebook grupa inicijative www.facebook.com/groups/koceviseuraditidobra 
#Event #pokupitikesa https://fb.me/e/5IWnjbbTA 
E-mail: [email protected]