Predstavljena knjiga fra Ike Skoke Bližnji i ja

fra Iko Skoko, Ljubuški
U glazbenom djelu programa nastupila je Klapa Benedictus, a program je vodila Marina Lovrić. Na predstavljanju su uz autora govorili recenzenti fra Ante Marić i fra Ivan Ševo te Zoran Tomić, rektor i redovni profesor Sveučilišta u Mostaru.

Fra Ante Marić je završio svoju recenziju riječima: "Slagao je Autor, kamen po kamen sagradio kuću. Zrno po zrno skupljao i kruh dobar ispekao". Fra Ivan Ševo kako bi u kratkim crtama i vjerodostojno predstavio autora fra Iku Skoku i njegovu knjigu Bližnji i ja je započeo s nekoliko mudrih i divnih pouka koje su izrekli velikani duha i uma u različitim vremenskim epohama.

"Možda će se netko od nazočnih upitati: zašto i opet baš povijesna tematika? Naime, fra Iko u svojoj knjizi Bližnji i ja spominje svoje brojne učitelje, profesore i odgojitelje počevši od rodnog Graba i Vitine, preko gimnazije u Visokom, ovog našeg Humca, studija u Sarajevu, u Bolonji Italija,u Zagrebu i drugo. Evo nekoliko kvalitetnih odgovora na postavljeno pitanje: Jer je znanost ta koja otkriva, proučava i tumači prošlost čovjeka. Jer je znanost ta preko koje upoznajemo sadašnjost da bismo živjeli u boljoj budućnosti. Budući da je povijest oko nas i dio nas, svatko ima potrebu misliti i razgovarati o povijesti. To je pravo svakoga pojedinca i upravo zato nitko od nas ne bi trebao biti izoliran od povijesnih tema. Jasno mi je, jedini je problem što u današnje vrijeme svatko bez dovoljno informiranja, svjesno ili nesvjesno, ulazi u raznovrsne povijesne problematike", kazao je fra Ivan koji je Skoki izrekao veliku zahvalnost na uzornoj suradnji, bezgraničnom povjerenju i dugogodišnjoj odanpsti prema franjevačkoj knjižari Fram Ziral u Mostaru.

„Nije dovoljno biti samo nadaren da se napiše knjiga, da se knjiga napiše treba prije svega biti čovjek" kazao je Tomić.

U svom obraćanju publici profesor komunikologije dr. fra Iko Skoko je zahvalio svima na potpori i kazao kako je nastala knjiga oko koje mu je pomogao i najbolji savjet dao njegov učitelj Pavao Novosel savjetujući ga: Piši i više ćeš primjećivati. Korice knjige s temom „Vjerovanje osvjetljava i najveću tamu" osmislio je prof. Stjepan Skoko.

Ljubušak fra Iko je knjigu posvetio svojoj učiteljici Mili Kovač, svojim nastavnicima u Vitini te profesorima i odgojiteljima u Visokom, na Humcu, Sarajevu, Bologni i Zagrebu. Knjiga sadrži 115 izabranih kolumni koje je Autor objavljivao u Večernjem listu izdanje za BiH, od 2010. do 2018. godine, a objavio ju je Nakladnik PRESSUM Sveučilišta u Mostaru pred Božić 2018. godine.

Promocija ovoga vrijednoga izdanja okupila je brojne uglednike iz političkog, kulturnog, gospodarskog i vjerskog života Ljubuškog.

LJPORTAL