HBŽ: “Platformaši” odbili Rimca kao novog premijera

... kako bi se došlo do potrebne dvotrećinske većine za potvrdu nove izvršne vlasti, taj je proces već zapeo u slijepu ulicu.

Naime, Rimac je pokušao bilateralnim pojedinačnim pregovorima sa strankama platforme koje imaju ukupno 9 zastupnika u Klubu Hrvata doći do dogovora, međutim pojavio se problem jer su sve odreda potvrdile kako ne pristaju na takvu praksu te traže skupne razgovore. Zastupnik HSP-a BiH Josip Perić potvrdio je za Dnevni list kako su stranke platforme (HSP, NS Radom za boljitak i SDP) jasno dale do znanja da njega kao premijera ne žele podržati.

Bez odvojenih razgovora

-Nikakvi odvojeni razgovori više ne dolaze u obzir. Nas je devet, mi smo ekipa koja je zainteresirana formirati vlast, ali na način da možemo utjecati na ono što se radi, a ni u kojem slučaju kako bi bili nečiji fikus, upozorio je Perić, kazavši kako se u ubuduće treba razgovarati s ovom devetoricom u kompletu, a ne pokušavati organizirati nekakve pojedinačne sastanke. Perić je inače uvjeren kako se s ovakvim pristupom neće daleko dogurati, a, kako stvari stoje, Rimac je zapravo i ključna prepreka strankama platforme.
Hercegbosanska županija u ovom trenutku nema ni Vladu u tehničkom mandatu jer su Rimac i ministri na protekloj sjednici županijske Skupštine 30. svibnja razriješeni dužnosti.

Problem među Hrvatima
Na istoj je sjednici pružen rok od 15 dana do kada Rimac, kao kandidat za novog-starog premijera, treba dostaviti imena za novu županijsku Vladu. Tjedan nakon toga, odnosno do 20. lipnja održat će se i nova sjednica na kojoj će se testirati povjerenje Rimcu i novim ministrima. Međutim, ključni problem leži u činjenici da se hrvatski politički predstavnici koji u Klubu Hrvata imaju 19 od ukupno 25 zastupnika još od listopada 2010. ne mogu dogovoriti oko nove skupštinske većine kao i sastava Vlade. U međuvremenu je usvojena i druga odluka o privremenom financiranju za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja ove godine te su time, barem na jedno vrijeme, spašeni proračunski korisnici od potpunog bankrota.

Samo za plaće
Usvojeni paket privremenog financiranja iznosi 13,7 milijuna maraka te je manji za 4 milijuna u odnosu na odluku za prva tri mjeseca. No, zato će se s novom odlukom tek "pokriti" plaće i materijalni troškovi zaposlenih, bez bilo kakvih dodatnih izdvajanja.

Dnevni list