FOTO  GRADIĆ U HERCEGOVINI Mjesto sa skrivenim draguljima

Ravno
Hercegovina.info

Redakcija portala Hercegovina.info bila je u posjeti mjestu Ravno, u južnom dijelu Hercegovačko - neretvanske županije, sa ekipom drugih medija iz BiH u okviru inicijative 'Odmori u BiH'.

Iako je najmanji grad u Bosni i Hercegovini, Ravno je jednostavno rečeno magično mjesto. Smješten usred krškog fenomena - Popovog polja, te nedaleko od dva grada sa liste UNESCO svjetske baštine Mostara i Dubrovnika, a između nekoliko sa liste potencijalnih dobara Stoca i Počitelja.

Ravno

Iako je riječ o malom mjestu, nikako se ne može reći kako se nema šta vidjeti. Prije svega tu je nadaleko poznata pećina Vjetrenica. Vjetrenica je hidrološki aktivan protočni speleološki objekt s čak četiri vodena toka, te više desetaka manjih periodičnih tokova s podzemnim jezerima. Smještena je na području južno-dinarskog krša, s ulazom na samom rubu Popovog polja, 300 m istočno od centra sela Zavale na 260 m nadmorske visine, 12 km zračne udaljenosti do Jadranskog mora.

Prvih 150 metara špilja je niska i većim dijelom orijentirana od sjeveroistoka prema jugozapadu, a potom se razvija u širok i prostran kanal koji od prostrane dvorane daljih 600 metara koljenasto slijedi glavni smjer od sjeverozapada prema jugoistoku. zatim ide na jug do kraja Skrivenog glavnog kanala.

Ravno

Speleološke posebnosti ove jedinstvene špilje su magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima, a ne treba zaboraviti ni pojavu snažnog vjetra na ulazu kao i osjetno strujanje zraka na nekoliko mjesta u unutrašnjosti, čestu pojavu magle u dijelovima Absolonova kanala, kao i davna urušavanja stropova divovskih razmjera.

Vjetrenica je podjednako zanimljiva u ekološkom, geomorfološkom i ekonomskom smislu, a istovremeno ona je i jedan od najsnažnijih izvora identiteta širega područja Bosne i Hercegovine. Zaštićeni je spomenik prirode od 1950. godine. Osim same pećine, u posebnom objektu gdje je smješteno promotivno - prodajno mjesto, možete saznati više detalja o samoj Vjetrenici, ali i drugim zanimljivostima koji se vežu za Ravno. U navedenom prostoru smješteni su i neki predmeti koji su pronađeni, a za koji se vežu mnogobrojne povijesne priče.

Ravno

Nakon toga, nedaleko od pećine je i manastir Zavala. Manastir Zavala je posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice i nalazi se na početku zavalske vale, s jugozapadne strane Popova Polja, pod brdom Ostrogom. Specifičnost arhitektonskog rješenja manastirske crkve uvjetovana je njenim položajem koji odaje jasan utisak isposničkog monaškog prebivališta. Izvana hram ima jednobrodnu osnovu završenu polukružnom apsidom na istoku, dok je unutrašnjost složenije riješena. 

Svojom sjevernom stranom crkva je u pećini, dok je veći dio broda i oltar u južnoj strani veće stijene. Iznad ove pećine, na oko 100 metara naviše, postoji još jedna pećina ulaza koliko ljudski rast, ali se pruža dublje u brdo Ostrog i postepeno silazi u dubinu, gdje se primjećuju stalagmiti i stalaktiti. Prvi pisani pomen manastira Zavale je, koliko do sada znamo, iz 1514.g. kada manastir kupuje vinograd u Orahovom Dolu; prva obnova 1587; a crkva je živopisana 1619. g. od poznatog zografa Georgija Mitrofanovića. Ovdje je stupio u monaštvo Sv. Vasilije Ostroški Tvrdoški i Zavalski iz nedalekih Mrkonjića.

Ravno

Osim navedenog, u Ravnom se nalazi i zgrada nekadašnje željezničke postaje kuda je prolazio vlak Ćiro. Danas je ta zgrada obnovljena i u njoj se nalazi hotel 'Stanica'. Ovaj hotel nema preveliki kapacitet, ali nudi lijepo uređene sobe. Ima i terasu s pogledom na planine, a u tijeku je izgradnja i spa centra. Hotel 'Stanica' Ravno nalazi se na 58 km od Dubrovnika i 92 km od Međugorja. Najbliža zračna luka je Međunarodna zračna luka Mostar, udaljena 80 km od hotela.

Pored ovog hotela, između manastira i pećine nalazi se i restoran 'Zavala' koji nudi specijalitete ovog, ali i drugih krajeva. Osim otvorenog i zatvorenog dijela restorana, u ovom objektu možete pronaći i smještaj. Ukoliko vam ni to nije dovoljno, spomenuti objekat, kao i hotel 'Stanica' nude besplatno iznajmljivanje bicikla kojim možete proći trasu kuda je nekada prolazio vlak Ćiro.

Ravno

Inače, trasa nekadašnje uskotračne pruge je pretvorena u destinaciju za bicikliste. Iako tim dijelom, sve do ulaza u Trebinje prolaze i automobili, sve češće se mogu vidjeti i biciklisti, jer je to trasa biciklističke staze 'Ćiro', a koju je uz pomoć općine Ravno, Redaha i drugih partnera realizirao Biciklistički klub 'Mostar'.

Također, nedaleko od središta Ravnog nalazi se i uređeni vidikovac s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na planine i Popovo polje. Osim toga, okružuje vas čist zrak i daleko ste od užurbanog načina života i svakodnevne gužve, te se jednostavno možete prepustiti gastronomskom užitku ovog kraja, odmoriti se i 'napuniti baterije' za nove radne pobjede.