Fra Ljubo Krasić proslavio zlatnu misu

misa, Blidinje, fra ljubo krasić
S njim je ovu sv. misu suslavilo šesnaest (16) svećenika. U samom proslovu riječ pozdrava uzima fra Ljubin brat fra Petar Krasić. Čestitao je svome bratu milost zlatomisničkog jubileja i zaželio mu zdrav i nada sve čestit život. U ime obitelji zlatomisnika fra Ljubu pozdravlja Petra Krasić zahvalivši mu za sve čim je njihovu obitelj kao fratar i svećenik uzveličao.

Posebno je naglasila da su uvijek s radošću dočekivali njegove rijetke dolaske iz dalekog svijeta, a o njemu i njegovu radu toliko toga lijepog i dobrog kazivanja ljudi čuli. O fra Ljubinu je životu govorio fra Gojko Zovko.

Crkva i prostor pred crkvom bijahu prepuni puka koji je došao s velikim poštovanjem i divljenjem na ovu sv. Zlatnu misu. Fra Ljubo je činom kajanja započeo sv. misu. Pjevanje su predvodile časne sestre na čelu sa s. Bibijanom, a puk je skladno i pobožno sudjelovao u pjesmi i molitvi. Misna su čitanja pročitali i molitvu vjernika predmolili unuci i praunuci obitelji Krasić. Prigodnu je propovijed veoma nadahnuto izgovorio fra Ljubin sestrić fra Mićo Pinjuh. Na kraju se sv. mise u ime rodne župe Čitluk Zlatomisniku i puku obratio aktualni župnik fra Miro Šego.

U ime Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM riječ je pozdrava izgovorio vikar provincije fra Ivan Ševo.

Na samom se koncu sv. mise dragom Bogu i svima nazočnima, svojim pokojnim roditeljima i svojoj obitelji i prijateljima zahvalio fra Ljubo zlatomisnik.

Svečani objed i proslava nastavljeni su na skijaškom centru Blidinje u restoranu „Staza". Skoro je dvije stotine nazočnih. Sve su to članovi obitelji, a fra Ljubo je za ovu prigodu pozvao tek nekoliko svojih prijatelja i najvrjednijih suradnika u svom životu i radu: Đurđu Šušak, Antu Belju , Zdravku Bušić, Vinka Grubišića i zajedničkog prijatelja svoga i brata fra Petra Dragana Čovića.

Pod Vilincem, jednim od vrhova Čvrsnice, na skijaškoj stazi, tog popodneva, bijaše uistinu posebno i ugodno. Riječ su pozdrava za objedom uzeli fra Ante Marić, kapelan kapelanije Polja; Vinko Grubišić u ime prijatelja i suradnika iz Amerike, Canade (nezaboravne „Norvalske grupe"), te Domovine; gvardijan Širokog Brijega fra Tomislav Puljić i tomislavgradski gvardijan fra Ante Pranjić.

Djece je i mladih na pretek. Igraju se i vesele opušteni i daju velike nade budućnosti. Okružen članovima svoje uže i šire obitelji, fratrima, časnim sestrama i prijateljima, fra Ljubo sve promatra vidno ganut i sa suzama radosnicama. Na sve svojim budnom okom pazi njegov brat fra Petar koji se primiče dijamantnom svećeničkom jubileju. A na svoje ujake i na sve što se danas događalo i u crkvi i za objedom, kao i da svi budu zadovoljni, fra Mićo Pinjuh. Bijaše to dan krasnog i lijepog nezaborava!

Životopis fra Ljube Krasića

Rođen je 18. ožujka 1938. u Čitluku u Hercegovini. Franjevačku gimnaziju pohađao je u Splitu i Visokom, a studij filozofije i teologije u Sarajevu i Zagrebu i studij moralne teologije i sociologije na učilištu Alphonsianum pro Deo u Rimu (1971. - 1974.). Tu je obranio doktorsku tezu s naslovom KLEINE AUSLAENDER. Die Schulung der Kinder verschiedener Nationalitäten aus Jugoslawien in den europäischen Ländern. U Franjevački red stupio je god. 1957. u Kraljevoj Sutjesci u Bosni. Za svećenika je zaređen 2. kolovoza 1964. na Širokom Brijegu. Mladu sv. misu slavi 10. kolovoza 1964. u Čitluku. Nakon ređenja godinu dana je proveo u župi na Širokom Brijegu. Onda je otišao u Švicarsku i tu organizirao Hrvatsku misiju i ostao četiri godine (1967.-1971.). U SAD dolazi 1974. godine. Iste godine je imenovan župnim vikarom u župi sv. Ćirila i Metoda u New Yorku. Sljedeće, 1975., fra Ljubo je imenovan direktorom Hrvatskog etničkog instituta. U prigodi dolaska na ukop pokojnom ocu Peri 1976. godine tajna jugoslavenska služba mu oduzima putovnicu te je u Mostaru skoro godinu dana pastoralno djelatan i u radu sa studentima.

Od 1977. do 1980. pomaže na župi Sv. Jeronima u Chicagu. Sljedećih sedam godina (1980.-1987.) fra Ljubo je proveo kao župnik župe sv. Marka u Sudburyju. Tu je sa župljanima kupio i preuredio crkvu sa župnom kućom i dvoranom. Nakon Sudburyja je imenovan upraviteljem Hrvatskog centra u Norvalu (1987.-1995.). Od godine 1995. urednik je Hrvatskog kalendara.

Fra Ljubo je koautor trideset i dvije knjige u pedeset izdanja hrvatskog jezika, kulture i povijesti za hrvatske škole u Americi, Canadi i Australiji. Svaka knjiga sadrži četverojezični rječnik za djecu: hrvatski-engleski-njemački-francuski. Posebice su vrijedna fra Ljubina izdanja Hrvatskog kalendara 1997. do 2005. godine, u kojima su obrađene hrvatske župe u Americi i Canadi. Fra Ljubo je i jedan od suosnivača HIŠAK-a (Hrvatske izvandomovinske škole Amerike i Kanade) i IRAL-a, ZIRAL-a (Zajednica izdanja ranjeni labud).


fra Ante Marić / mirijam/brotnjo.info