MICHAEL MURPHY "Ismijavali su sankcije, a sada to ne čujemo, Dodik je najveća prijetnja miru"

Michael Murphy
N1

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy večeras je u Pressingu na N1 komentirao i svoj odnos sa SDA kazavši da Sjedinjene Američke Države i dalje surađuju s ovom strankom.

"Pogledajte što se događalo 2014. godine, 2018. godine. Što se postiglo? Koji napredak? Gdje je bivši premijer FBiH, u zatvoru je", poručio je Murphy i dodao:

"Najveća prijetnja miru u BiH je Dodik, njegova secesionistička politika i aktivnosti. To je međunarodna zajednica rekla, to je problem. Ako ne dođe do promjene kod Dodika, SNSD-a, njihovog pristupa, neće biti europske budućnosti za BiH. Oni moraju sjesti, promijeniti retoriku i aktivnosti".

Američka politika nije osobna

Veleposlanik Murphy je naglasio da “vanjska politika SAD-a nije osobna iako svi pogrešno misle da jeste”.

"Američka politika nije osobna, svi pogrešno misle da jeste. Nije. Ono što je bitno suverenitet, integritet i multietnički karakter ove zemlje, vlada koja je odgovorna na svim razinama, provođenje reformi, gospodarstvo, to su naše politike. Ja predstavljam predsjednika SAD, moj je posao da provodim ove politike. To je radio i moj prethodnik, to će raditi i nasljednik.

"Nemam ništa osobno protiv bilo kog političara ovdje, problem je što svako želi pronaći izgovore za vlastite probleme i izazove. To rade što krive nekog drugog, ne žele oni biti krivi. Uvijek je neko drugi kriv", kazao je Murphy.

Još je kazao da nikada nisu prestali surađivati sa SDA.

"Izetbegović je izgubio na izborima, vrlo jasno i to značajnim brojem. Mi još uvijek surađujemo sa SDA, nismo prestali. Naš angažman i naš interes je da provodimo politike koje sam opisao. Imali smo dobre odnose sa SDA u prošlosti, i danas surađujemo s općinama gdje su SDA načelnici".

Novi crnolistaši

Između ostalog, osvrnuo se i na američke sankcije. Upitan je da li se mogu očekivati nove osobe na crnoj listi.

"Ne mogu prije svoje vlade opisivati hipotetičke sankcije tko bi mogao biti na listi i tko će biti na listi. Sankcije su jedan od alata koje su SAD koristile kako bi inzistirale na odgovornosti pojedinih političara. Mi smo bili spremni koristiti to sredstvo u proteklih par godina. Nastavit ćemo koristiti to sredstvo. Nedavni posjetitelji iz Washingtona, svi su istu stvar kazali. Imamo to sredstvo na raspolaganju i koristit ćemo to", kazao je.

Potom je dodao:

"Već je jasno da sankcije imaju utjecaj na pojedince i to je jasno. Naprimjer, ne mogu putovati u SAD više. Postoje financijske kazne, nemate pristup računima, kreditnim karticama. Nemate pristup uslugama... Nekim uslugama koje dolaze iz SAD. To je jak signal i pojedincima i oko tih pojedinaca koji su sankcionirani. Dugo su ljudi ismijavali sankcije. Govorili da ih ne brinu. To više ne čujemo. Jako puno čujemo da se žale na implikacije sankcije. Moj savjet da se ne angažiraju u stvarima koje bi mogle biti sankcionirane i neće biti na listi".