UROLOŠKI PACIJENTI OGORČENI Na pregled uroflowmetrije ih se šalje u SKB Mostar, no osuđeni su na privatne klinike

Uroflowmetrija SKB Mostar

Urološki pacijenti s područja Hercegovine javljali su nam se sa sličnom problematikom, a kako navode, veći duži niz godina u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru nemoguće je obaviti uroflowmetriju.

Navedenom specijalističkom metodom zapravo se mjeri brzina protoka urina kroz mokraćnu cijev, a da uroflowmetrija nije u funkciji potvrđeno je i na službenoj stranici SKB Mostar. Na stranicama gdje je dio posvećen odjelu urologije stoji da su ranije, dok je uroflowmetrija bila dostupna, na godišnjoj razini radili između 2.000 do 3.500 pregleda.

Neki od naših čitatelja ističu da je to apsurd zdravstvenog sustava u Hercegovini jer obiteljski liječnici pišu uputnice za uroflowmetriju i očekuju nalaze, no u SKB Mostar je nemoguće izvršiti taj pregled, pa su pacijenti prinuđeni preglede obavljati u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Uroflowmetrija SKB Mostar

Jedna od njih je i naša čitateljica koja je svog oca u poodmakloj dobi vodila na preglede izvan države, odnosno u Split.

"Otac je naručen na uroflowmetriju u SKB Mostar prema nalazu urologa koji je zatražio taj pregled. Obiteljski liječnik je izdao uputnicu na kojoj se trazi samo i isključivo uroflowmetrija, uredno je naručen prije mjesec dana za istu prema toj uputnici na odjelu Urologije (urološka ambulanta) u SKB. Tada je prema toj uputnici i primljen na pregled uroflowmetrije gdje mu ista nije urađena, nego običan pregled. Dobio je nalaz gdje pišu samo stavke koje je pacijent i ranije znao. Nitko ni u jednom trenutku od medicinskog osoblja nije rekao da se taj pregled ne može izvršiti jer uređaja za uroflomwtriju nema, iako se na uputnici traži samo uroflowmetrija. Neki dan sam s tim nalazom otišla ponovno na odjel urološke ambulante da pitam zašto nije urađena uroflowmetrija gdje su mi tek tada rekli da ne rade to već dugi niz godina jer nemaju aparat za uroflowmetriju i da to mogu uraditi samo u privatnoj poliklinici Mak u Mostaru", govori za hercegovina.info čitateljica.

Njezin otac se u međuvremenu preselio u Grude, a ostale pretrage je radio u Hrvatskoj.

"Imam nalaz specijalista na temelju kojeg je tražen taj pregled. Napomenut ću da se otac u kolovozu preselio u Grude.  Uputnica obiteljskog liječnika je iz Gruda koju su oni zadržali gdje je tražena samo uroflowmetrija, a liječnik je kazao da u ovom nalazu iz SKB ne stoji ništa što je traženo od njih", nastavlja.

Uroflowmetrija SKB Mostar

Privatne poliklinike jedina opcija

"Obiteljski lijećnik vas ne može uputiti u neku drugu bolnicu, npr. u Sarajevo bez obzira što SKB nema potreban uređaj za taj pregled nego ste prisiljeni platiti isti, i to ni manje ni više, nego samo u privatnoj poliklinici. Mislim da se ni u Somaliji ne događaju ovakve sustavne obmane i prevare pacijenata.

Možda je sve to legalno i legitimno (ne znam), premda ne bi trebalo biti jer je daleko od etičnosti. Osobno mi to stvara enormnu frustraciju kao građaninu gdje si postavljam pitanje kako je moguće i kako smo kao društvo dozvolili takve apsurde sustava?", zaključila je čitateljica iz Mostara.

Iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru nismo dobili odgovore na pitanja je li trenutačno uroflowmetrija u funkciji i ako nije kada bi mogla profunkcionirati kao i to gdje je sve moguće u Hercegovini obaviti pregled uroflowmetrije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.