UOČI PLANIRANIH OPERACIJA Izraelska vojska počela s evakuacijom civila iz Rafaha

Izrael i Palestina
Ilustracija/Twitter

Izraelska vojska je započela evakuaciju civila iz istočnog Rafaha u novu proširenu humanitarnu zonu koja uključuje al-Mawasi i dijelove Khan Yunisa i središnje Gaze, objavio je IDF u ponedjeljak ujutro. Evakuacija dolazi uoči planiranih operacija IDF-a u području Rafaha, izvijestio je The Jerusalem Post.

Nova humanitarna zona uključuje poljske bolnice, šatore i povećanu opskrbu hranom, vodom, lijekovima i drugim potrepštinama.

Osim toga, IDF radi u suradnji s međunarodnim organizacijama i nekoliko zemalja kako bi omogućio povećanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, prenosi HRT.

IDF, u skladu s odlukom političkog ešalona, poziva stanovništvo koje je trenutno pod kontrolom Hamasa da se privremeno evakuira iz istočnih četvrti Rafaha u novu zonu. Evakuacija će se provoditi u fazama u skladu s kontinuiranim procjenama situacije.

Poziv na evakuaciju upućuje se putem letaka, SMS poruka, telefonskih poziva i izjava na arapskom jeziku.

''IDF će nastaviti djelovati kako bi se ostvarili ciljevi rata, uključujući razbijanje Hamasa i povratak svih talaca'', poručili su iz IDF-a.

Evakuacija vrijedi za ograničeno područje od ponedjeljka, uključujući područje za koje se vjeruje da trenutačno boravi oko 100 tisuća ljudi, prema izraelskim medijima.

Vlada je odlučila o evakuaciji u nedjelju navečer, a ministar obrane Yoav Gallant obavijestio je američkog ministra obrane Lloyda Austina o odluci tijekom noći.

Odluka o pokretanju evakuacije uslijedila je nakon što je Hamas u nedjelju ispalio baražnu vatru raketa iz Rafaha prema području Kerem Shaloma, ubivši tri vojnika i ranivši deset drugih. Područje koje se evakuira uključuje i područje odakle su ispaljene rakete.

Još uvijek nije jasno označava li evakuacija kraj napora da se postigne dogovor o oslobađanju talaca i prekidu vatre.