UHIĆEN 'LJUBAZNI' KRADLJIVAC IZ BiH Izveo preko 20 kreativnih krađa u Njemačkoj

Policija Njemačka
pixabay

Višestruki povratnik osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora zbog nekoliko desetina provalnih krađa u njemačkom gradu Tuttlingenu. Mediji prenose da je riječ o kradljivcu porijeklom iz BiH (48), koji je stari znanac njemačke policije.

Ipak, ono što je neobično u čitavoj ovoj priči jeste da je ovaj prevarant i lopov imao nevjerovatno prijateljski stav prema ljudima koje je planirao opljačkati, a mediji njegov način "rada" nazivaju inovativnim.

Naime, on je imao običaj nasumično pozvoniti na nečija vrata i krajnje ljubazno i prijateljski objasniti stanaru da je lopta njegove kćerke pala na njihov balkon ili u njihovo dvorište i ako mogu da mu je vrate. Dok bi stanar otišao da potraži loptu, on bi ušao u stan, pregledao novčanik i sve što je vrijedno, a zatim se, opet ljubazno, zahvalio na trudu. Naravno, žrtve bi tek kasnije shvatile da su pokradene, prenosi Oslobođenje.

Policija Tuttlingena je dugo tragala za njim, iako je već nekoliko puta bio u zatvoru. Od žrtava bi uzimao sve što nađe a plijen su mu bili iznosi od 40 pa do 1.500 eura. Stvaran broj upada u stanove ne može se dokazati, ali na ovaj način je sigurno izveo više od 20 krađa.

Pored Tuttlingena, on je bio aktivan i u drugim, okolnim mjestima. O tome koliko je domišljat svjedoči i to da, kada bi ga netko i prepoznao, tvrdio bi da u Tuttlingenu ima dvojnika, čovjeka koji nevjerovatno liči na njega te da su ga, vjerovatno, zamijenili s njim.

Tijekom suđenja rekao da je 1993. godine iz ratne BiH došao u Njemačku, sa braćom i sestrama, njih šestoro, te da se sam morao brinuti o njima, jer su roditelji ostali u BiH.

Kako je i sam rekao, to je bilo previše za njega, pa se okrenuo drogi i alkoholu. Ubrzo nakon toga krenuo je u kriminalne vode.

Zanimljivo je da, recimo, siječnja, 2022. godine izašao iz zatvora, a već u veljači je uhvaćen u novoj pljački.

Službenik koji je bio zadužen da ga prati na uvjetnoj slobodi kaže da je znao otputovati i u inozemstvo da se nikome ne javi.

Ipak, sutkinja nije imala milosti prema njemu ni njegovim opravdanjima i osudila ga je na novu zatvorsku kaznu.