DRŽAVNI SLUŽBENICI IZ OPĆINSKOG SUDA U MOSTARU "Diskriminirani smo i na rubu egzistencije, ne isključujemo ni štrajk"

Općinski sud Mostar
Hercegovina.info

Državni službenici i namještenici Općinskog suda u Mostaru obratili su se otvorenim pismom brojnim institucijama među kojima su VSTV BiH, Ministarstvo pravde BiH, Ministarstvo pravde FBiH, Vlada FBiH, Vlada HNŽ, Ministarstvo pravosuđa HNŽ, OHR – Visoki predstavnik, te Ombudsman za ljudska prava BiH.

Njihovo pismo u kojem najavljuju štrajk prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

obraćamo Vam se u nadi da ćete nam pomoći da ostvarimo osnovne uvjete za život. Naime, u javnosti je stvoren dojam da uposlenici koji rade u javnoj instituciji imaju visoka primanja. Međutim, stvarnost je daleko od istine. Naprotiv, ovim otvorenim pismom državni službenici i namještenici Općinskog suda u Mostaru žele upoznati sve navedene institucije na diskriminaciju koja se posljednjih 14 godina provodi nad nama.

Naime, prema sadašnjoj zakonskoj i podzakonskoj regulativi namještenici u Općinskom sudu u Mostaru ostvaruju primanja po osnovu plaće u iznosu koji ih tek održava na životu. Nijedna Vlada HNŽ do sada nije ovo stanje pokušala promijeniti.

Obzirom na prirodu posla, posebno želimo istaći namještenike koji su svakodnevno izloženi stresnim situacijama, te od čije odgovornosti i predanosti radu uveliko ovisi i sam rad ne samo ovog suda nego i Županijskog suda HNŽ, Tužiteljstva HNŽ, Vrhovnog suda FBiH, gospodarskih društava, samih građana, u konačnici i sudaca, uposlenika Općinskog suda u Mostaru.

Dakle, neto plaća namještenika sa SSS u Općinskom sudu u Mostaru iznosi 1.072,00 KM,  ali kad se odbije porez na dohodak uposlenik dobije ispod 1.000,00 KM. Podsjećamo da je potrošačka korpa prema posljednjim službenim podacima Agencije za statistiku iznosi 2.917,50 KM te je jasno vidljivo da su naše tvrdnje kako smo dovedeni na rub egzistencije itekako istinite.

Jednako tako uposlenici Općinskog suda u Mostaru nisu ostvarili niti obećanu jednokratnu pomoć po odluci Vlade FBiH donesenu krajem prošle godine iako je ova uredba objavljena u Službenim novinama Federacije BiH, a prestaje važiti 30.6.2024. godine. Dakle, ostalo je samo još dva mjeseca da nam se ova Vlada smiluje i dodijeli obećanu pomoć. Žalosno je da radnici moraju čekati ovakve odluke Vlade FBiH, jer to je samo privremena mjera da se „ugasi požar“, te bi bilo najbolje kad bi se Vlada HNŽ potrudila uskladiti rast plaća s rastom inflacije u FBiH.

Državni službenici i namještenici Općinskog suda u Mostaru su u još jednom nezavidnom položaju jer je 2010. godine donesen Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH koji članom  63. tog Zakona je propisano „Rok za donošenje propisa o plaćama i naknadama Kantoni/Županije, općine i gradovi u Federaciji dužni su donijeti svoje usaglašene propise iz oblasti plaća i naknada sa ovim zakonom u roku od 90 dana od dana primjene ovog zakona.

Za razliku od drugih županija u FBiH, Hercegovačko-neretvanska županija do dan danas nije donijela usuglašeni propis sa prednje citiranim krovnim propisom, a što je dovelo do toga da su namještenici unutar ove Županije, pa tako i mi kao namještenici Općinskog suda u Mostaru već više od destljeća diskriminirani u odnosu na namještenike u institucijama federalne razine odnosno u odnosu na namještenike u institucijama drugih županija čije su Vlade donijele Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti. Pojedine institucije imale su mogućnost samostalno donijeti Odluke, Pravilnike ili druge opće ili interne akte kojima će urediti pitanja iz oblasti koju regulira navedeni Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH kao što je učinjeno u Gradskoj upravi Grada Mostara, ali je u konkretnom slučaju Županijska vlada to propustila učiniti u zadanom zakonskom roku. Odluke koje su donesene nakon stupanja na snagu Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH i po isteku roka propisanog odredbom člana 63. tog Zakona, donijete su protivno tom Zakonu na način da su za namještenike utvrđivana prava u obimu manjem od onoga koji je predviđen tim krovnim zakonom.  

Iz svega navedenog jasno je vidljivo da su naše tvrdnje kako smo dovedeni na rub egzistencije itekako istinite.

Iskreno se nadamo da će ovo otvoreno pismo potaknuti adekvatnu reakciju nadležnih organa na razini Hercegovačko-neretvanske županije, te da nećemo biti prinuđeni zaštitu svojih prava tražiti u sudskom postupku ili pak kroz obustavu rada. 

Smatramo da je vrijeme da se sa ovakvom praksom prestane, te da Vlada HNŽ donese propise koji će spriječiti diskriminaciju državnih službenika i namještenika Općinskog suda u Mostaru u odnosu na ostale uposlenike istog ranga na području HNŽ. U konačnici, nadamo se da će napokon biti ujednačena prava i obaveze svih državnih službenika i namještenika i Federaciji Bosne i Hercegovine.

Želimo istaknuti da od zahtjeva da uklonite diskriminaciju, nećemo odustati te da ćemo na tome inzistirati i u budućnosti kroz razne aktivnosti državnih službenika i namještenika Općinskog suda u Mostaru", stoji u pismu koje je stiglo na adresu portala Hercegovina.info