FOTO  Biciklisti iz Mostara ušli u Hrvatsku, danas stižu u Vukovar

Biciklistička karavana Mostar Vukovar

Biciklistička karavana prijateljstva Mostar-Vukovar jučer je na graničnom prijelazu Orašje ušla u Republiku Hrvatsku, a zatim i u Grad Županju gdje ih je dočekao gradonačelnik Damir Juzbašić. 

Lijepo vrijeme pratilo je karavanu i treći dan putovanja, a pred sobom su danas imali 130km bicikliranja iz Žepča do Županje. Bitno je naglasiti da su se karavani priključili biciklisti iz Žepča, a po dolasku u Orašje još nekoliko lokalnih biciklista pristupilo je karavani te su skupa prešli granicu i ušli u grad Županju. 

“Ovo je moja prva karavana u kojoj sudjelujem, odnosno prvi put da sa biciklom idem za Vukovar. Iako je dug put bio pred mnom, lijepo vrijeme i pozitivna energija u ovoj ekipi dala mi je snagu i samopozudanje, tako da mi niti u jednom trenutku nije palo na pamet da odustanem. Sretna sam što sam danas tu, što sam zajedno sa karavanom stigla u svoju Županju, a sutra ako Boga da i u Grad Vukovar” izjavila je Zora Vukšić, sudionica karavane.

U 18:00h karavana je ušla u Županju, a grad Županja je na jedan najsrčaniji način dočekala bicikliste. Sunce i lijepo vrijeme, kao i jako velik broj građana i medija je pred spomenikom dočekao karavanu, neki su bicikliste snimali i slikali mobilnim aparatima, dok su ih drugi dočekali i sa Slavonskim delicijama. Bitno je spomenuti da je bicikliste na spomeniku dočekao i Petar Ćatić, brat Mladena Ćatića jednog do 12 poginulih redarstvenika u Borovom selu, jer ova treća dionica s razlogom i nosi naziv “Memorijal Mladen Ćatić”. Nakon kratkog druženja, po protokolu pristupilo se i paljenju svijeća za poginule branitelje na spomeniku.

“Prestretan sam što je grad Županja po dvanaesti puta dočekala karavanu prijateljstva Mostar Vukovar. Grad Županja je i ove godine je popratio doček karavane i ovom prilikom zahvaljujemo se gradonačelniku grada Županje, gdinu. Damiru Juzbašiću na potpori naše karavane. Inicijatori karavane u nama slavoncima ponovo su pobudili snažne osjećaje zajedništva koji se jako ispoljavaju u ovakvim pothvatima. Podsjetili su nas na velike emocije koje Vukovar izaziva u cijelom hrvatskom narodu”, izjavio je predsjednik RBK “Kotur” Županja, Daniel Vincetić.

Naravno, grad Županja se kao i općine Kiseljak i Žepče pokazao kao dobar domaćin, pa su biciklisti nakon kratkog odmora u smještajnim kapacitetima, pozvanu i na večeru i druženje kojem je prisustovao i sam gradonačelnik grada Županje. On je još jednom poželio dobrodošlicu svim sudionicima karavane Mostar Vukovar, iskazao gostoprimstvo na najbolji mogući način i zaželio im sretan put i lijepo vrijeme pred sutrašnju etapu do Vukovara.

“Doista, presretan sam što kada vidim sve ove divne ljude koji nam iskazuju svoje gostoprimstvo od Kiseljaka, Žepča pa evo i Županje, šaljući poruke mira i prijateljstva Gradu Vukovaru upravo putem naše biciklističke karavane Mostar Vukovar. Ovim putem želio bih se zahvaliti gradonačelniku grada Županje na ukazanom gostoprimstvu kako bi se svi sudionici odmorili pred sutrašnju posljednju etapu do Grada Heroja. Prva tri dana imali smo jako lijepo vrijeme i nadam se da će tako ostati do kraja puta, al najbitnije je da svi zajedno i sigurno dođemo do Vukovara, kako bismo mogli odati počast svim stradalima u domovinskim ratu”, izjavio je Toni Zorić, predsjednik udruge HerzegovinaBike.

Biciklističku karavanu Mostar Vukovar dijeli još 50 km do svog konačnog cilja Grada Vukovara, a bitno je spomenuti da se karavana Mostar Vukovar sutra sastaje sa biciklistima iz Metkovića, koji veze od Prevlake do Vukovara, te će zajedno ovi prijatelji iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine ući u Grad Vukovar. Mi im svakako želimo mnogo sreće i pratimo ih dalje u njihovim naporima.

Organizatori se ovim putem zahvaljuju svim sponzorima i prijateljima Biciklističke karavane Mostar-Vukovar, na potpori i očuvanju prijateljstva između gradova i općina kroz koje karavana prolazi, i to: Continental Tires, Sportski savez Grada Mostara, Škoda Apolo Mostar, Euroherc osiguranje, Restoran konoba Goranci, Delta Security, Podrumi Andrija, Andritz Tep, Lasta, te naravno gradovi Mostar, Županja, Vukovar i općine Kiseljak i Žepče.