OSJEČKI PEDIJATAR Ni standardne, ni nestandardne! Nikakve hodalice!

Beba hodalica
SHUTTERSTOCK

Osječki pedijatar Igor Berecki, na svom Facebook profilu objavio je zanimljiv status o dječjim hodalicama. Naime, Berecki je apsolutno protiv istih te smatra kako one za djecu predstavljaju štetno opterećenje.

"Ni standardne, ni nestandardne! Nikakve hodalice. Dječji kukovi, kralježnica, mišići, neurološki sustav i njihova uzajamna suradnja i koordinacija sazrijevaju i odrastaju individualnim, prirodnim tempom.

Dojenče će samostalno dizati glavicu, samostalno sjediti, samostalno držati igračku ili bočicu, samostalno puzati ili prohodati onda kada sazrije za to.

Pomoćna sredstva koja će dijete na umjetan način vertikalizirati (podizati u okomit položaj trupa) predstavljaju za kosti, zglobove i sve ostale dijelove lokomotornog sustava nepotrebno, prerano i u zdravstvenom smislu štetno opterećenje za kojega nezreli organizam još nije spreman.

Sva pomoćna sredstva koja nasilno "požuruju" djetetov razvoj služe jedino za samodokazivanje roditeljima kada se jedni pred drugima hvale kako je njihovo dijete prohodalo s osam mjeseci, rodilo se s 15 trajnih zuba i progovorilo još na ultrazvuku u 3. mjesecu trudnoće.

Ne stavljajte djecu u hodalice i slične naprave. Prije nego što se dijete počne samostalno uspravljati i hodati, hodalica mu je štetna, a nakon što se uspravi i počne hodati je - nepotrebna", napisao je dr. Igor Berecki u svom statusu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.